Kansanedustaja putosi jäihin pilkkireissulla – "halpa henkivakuutus" pelasti

Perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru kertoo sunnuntaina julkaistussa Facebook-päivityksessä, että putosi jäihin ollessaan pilkkireissulla Kappelinsillalla Meri-Porissa. 

Huru kertoo olleensa tutussa paikassa pilkillä lähellä meren rantaa. Lähistöllä oli istunut toinen pilkkijä, joka lähti ennen Hurua pois. Miehellä ei Hurun mukaan näyttänyt olevan pelastautumisvälineitä, minkä vuoksi hän seurasi miehen kulkua, että tämä pääsi turvallisesti takaisin rantaan.

Noin kello kahdeksan aikaan illalla Huru lähti kävelemään rantaan päin samaa reittiä kuin aikaisemmin lähtenyt mies. Noin 20 metrin päässä rannasta hän huomasi, että edellisen kulkijan jalka oli mennyt jäästä läpi. Hurulle itselleen kävi köpelömmin tässä kohdassa.

– Itseni alta jää petti ja putosin veteen, mutta kuivapuvun kanssa tilanteessa ei ollut mitään ongelmaa, hän kirjoittaa.

Huru heitti saalispussin jäälle ja nousi naskaleiden kanssa ylös jäistä. Loppumatka rantaan sujui turvallisesti.

Kansanedustaja kertoo, että kuivapuku helpotti huomattavasti epäonnisesta tilanteesta pelastautumista. Hänen mukaansa kuivapuku on "halpa henkivakuutus".

– Kuivapuku ei päästä vettä sisään, ja kun on vaatekerrastoa alla, niin se eristää kylmästä vedestä. Jos kävisi niin, ettei pääse itse ylös jääkylmästä vedestä ja joutuu odottamaan auttajaa, niin se on huomattavasti mukavampaa kuivapuvussa. Hypotermiakaan ei iske niin nopeasti.

"Viimeisiä pilkkireissuja viedään"

Ennen kansanedustajan työn alkamista vuonna 2019 Huru oli palomies, ja on sukeltanut paljon veden varaan joutuneita ihmisiä. Jäihin putomainen ei siksi juuri hätkäyttänyt 35 vuotta työssään toiminutta konkaripelastajaa.

– Tietysti kun sitä (pelastamista) on töissä niin paljon harjoiteltu, niin ei tullut mitään paniikkia.

Huru kertoo pudonneensa jäihin kerran aikaisemmin elämässään ollessaan nuori. Paikka oli tosin tuttu ja vettä oli vain vyötäröön asti, eli tilanne ei ollut hengenvaarallinen.

Huru ei suosittele ketään enää menemään jäille alueilla, jossa jää on ehtinyt ohentua. Facebook-päivityksen hän halusi tehdä opettavaisessa mielessä ja muistuttaa huolellisen varautumisen merkitystä.

– Tiedostin hyvin tämän riskin, ja olin siksi hyvin varautunut. Mutta jos yhä menette jäille, niin ottakaa kunnon vehkeet mukaan. Naskalit kannattaa olla aina kaulalla jäällä liikkuessa. Jää saattaa jossain kohtaa kestää, mutta sitten metrin päässä pettää.

Lue myös:

    Uusimmat