Heikoilta jäiltä pelastettu useita ihmisiä pääsiäisenä – viranomaisilta tiukka varoitus: "Vihamiehien kohdalla sopii toimia samoin"

Näin nopeasti jään kantavuus voi muuttua – Merivartioston video näyttää myös oikean tekniikan jäihin putoamisen jälkeen 1:05
Näin nopeasti jään kantavuus voi muuttua – Merivartioston video näyttää myös oikean tekniikan jäihin pudottua.

Ihmisen pelastamisia vedestä on ollut eri puolilla Suomea.

Viranomaiset ovatkin nyt joukolla varoittaneet kansalaisia lähteämästä heikoille jäille. Jäiden kuntoa voi olla vaikea arvioida silmämääräisesti ja siksi jäänaskalien kaltainen varautuminen on tärkeää.

– Viikonlopun aikana eri puolilla Suomea on ollut useita tilanteita, joissa henkilö on pudonnut jäihin. Kevätauringon lämmittäessä jäähän muodostuu pystysuoria onkaloita, jotka haurastuttavat jäätä ja tekevät siitä erittäin arvaamattoman, varoitti Pirkanmaan pelastuslaitos Twitterissä.

Tällä viikolla Hätäkeskuslaitos muistutti Twitterissä, että kevätauringon haurastuttamassa jääpeitteessä ei jään paksuus enää kerro sen kantavuudesta. Myös lumipeite voi estää heikkojen alueiden havainnoinnin.

– Monin paikoin jäille ei enää ole asiaa, Hätäkeskuslaitos tiedotti.

Myös merivartiosto yhtyy viestiin. Länsi-Suomen merivartiosto kehotti kieltämään niin läheisiä kuin vihamiehiä lähtemästä heikoille jäille.

Merivartioston viesti liittyi eiliseen tapaukseen, jossa Maalahden saaristossa kaksi henkilöä ajoi moottorikelkalla jäistä läpi. Kaksikko onnistui yhteisvoimin kuitenkin pelastautumaan avannosta ja pääsivät lämmittelemään läheiselle mökille.

Toinen esimerkkitapaus sattui Ikaalisten Kyrösjärvellä, jossa jäihin pudonnut ihminen pääsi itse vedestä ja käveli rantaan ensihoidon tarkastettavaksi.

Varokaa heikkoja jäitä! Asiantuntija kertoo, kuinka tunnistaa vaaranpaikat 8:15
Varokaa heikkoja jäitä! Asiantuntija kertoo, kuinka tunnistaa vaaranpaikat.

Poliisi taas tiedotti Twitterissä, että Jämijärven Uimaluodolla oli yhdestä ja samasta paikasta pelastettu veden varaan joutunut eilen ja tänään. Eilen viranomainen oli pelastanut paikasta hiihtäjän ja tänään poliisi nouti veden varaan joutuneen iäkkään pilkkijän.

– Mikäli pakko on jäälle lähteä, huomioikaa asianmukainen varustus! poliisi kirjoitti Twitterissä.

Kilometrien pituinen jäärailo halkaisee koko Näsijärven – video näyttää komeuden yläilmoista 0:35
Katso millainen railo komistaa Särkänniemen edustaa.

Lue myös:

    Uusimmat