Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ehdotti nuorten ilmaiskondomien puhkomista ja sai aikaan myrskyn syntyvyyskeskustelussa – "Saman täkin alle ei mennä ennen papin aamenta"

1:23

Keravalainen kaupunginvaltuutettu sohaisi syntyvyyskeskustelua pohtimalla, pitäisikö ilmaiskondomeihin puhkoa reikiä. Nyt hän kertoo puhkomiskommentin olleen vain vitsi, mutta olevansa huolissaan liian nuorille jaettavista ehkäisyvälineistä.

Keravalla puheenaiheeksi on noussut vähäinen syntyvyys ja nuorille jaettavat ilmaiskondomit. Lähtölaukaus keskustelulle lähti kaupunginvaltuutettu Lahja Havansin (ps.) näppäimistöltä.

– Nyt kolme vuotta myöhemmin pähkätään, kun ei lapsia synny. Voi voi. Lähes kaikki valtuutetut olivat sitä mieltä, että vapaa seksi kukoistakoon alle 25-vuotiailla ja lapsia ei saa tulla. Oisko nyt paikallaan palkata reikien tekijä noihin Keravan Kolli- kondomeihin, Havansi kirjoitti Facebookissa Keravan politiikkaryhmässä viitaten kaupungin jakamiin ilmaiskondomeihin, jotka on nimetty Kolleiksi.

74-vuotias Havansi on koulutukseltaan gerontologi ja erikoissairaanhoitaja. Kaupunginvaltuuston lisäksi hän on sosiaali- ja terveyslautakunnassa, Keudan valtuustossa ja kirkkovaltuustossa.

MTV Uutiset soitti Havansille ja kysyi, oliko hän tosissaan ehdotuksen suhteen. 

Viittasit tekstissäsi, että ilmaisten kondomien jakaminen olisi ollut virhe. Mitä oikein tarkoitit tällä? 

– Sitä ei ihan noin voi sanoa, että se oli virhe. Mutta kun tämä keskustelu käynnistettiin valtuustossa, niin 13 vuoden ikäraja hämmästytti minua. Minusta virhe on se, että nyt me infoamme nuorille, että 13-vuotiaana täytyy aloittaa seksuaalinen kanssakäyminen. Näkisin, että alle 16-vuotiaiden seksuaaliset ongelmat kuuluvat terveydenhuoltohenkilöstölle.

Minusta on väärin lähteä siitä, että annetaan kondomit. Toki niissä on todella hyviä juttuja, eli sukupuolitaudit ehkäistyy ja aborttien määrä vähenee. Mutta mielestäni pitäisi olla toisia keinoja näin nuorille, lähinnä kotikasvatus.

Minusta nuorten nykyinen lähestymistapa ei ole oikea, siis se että ensin käydään tällaisiin seksuaalisiin kokeiluihin. Eikö olisi vielä se vanhanaikainen juttu, eli ensin ihastutaaan vastakkaiseen sukupuoleen, sitten mahdollisesti rakastutaan ja katsastellaan siinä, olisiko tuosta miehestä tai naisesta minun lasteni isäksi tai äidiksi. Sen jälkeen mentäisiin naimisiin eli perustettaisiin perhe. Tämä olisi minusta se oikea marssijärjestys. 

Minulla on 11 lastenlasta ja olen heidänkin kanssa asioista keskustellut. Olen jo seitsemänkymppinen ja ehkä minunkin on modernisoitava hieman suhtautumistani. Mutta silti näen, että tällainen, jos 13-vuotiaana aloitetaan hyväksytysti seksuaalinen kanssakäyminen, niin ei se ihan ok ole. 

Eli ajattelet niin, että kondomien tarjoaminen 13-vuotiaille on sama asia kuin seksiin kannustaminen? 

– Kyllä, kyllä. Nykynuorethan ovat hyvin viisaita. He pääsevät nettiin ja tietävät asioista. Sitä tietoa kyllä on, mutta ei heitä pitäisi alkaa usuttamaan liian nuorena aloitettuun seksielämään, sitä minä vastustan. 

Kerroit, että keskustelet ehkäisyasioista lastenlastesi kanssa. Miten? 

– No en nyt lastenlasten kanssa, mutta lasteni kanssa aikoinaan. Muistan kun tämä kondomiasia tuli keskusteluun, niin yksi lapsenlapsistani oli juuri silloin 13-vuotias. Hän nukkui vielä uninalle kainalossaan. Tuli hirveän paha olo siitä. 

Viittasit kirjoituksessasi myös siihen, että kondomeihin pitäisi puhkoa reikiä. Mitä tarkoitit sillä? 

– Se oli vitsi. Tänä päivänä itketään, ettei suomalaiset synnytä lapsia enää. Kaksi vuotta sitten tapetilla oli tämä, että annetaan ilmaiskondomeja, ja nyt sitten on kuuma keskustelu siitä, miten saataisiin nuoret synnyttämään.

Kaiken huippu on se tieto, että seitsemänkymppinen synnytti jossain kaukoidässä terveen lapsen.  Onko kohta ruvettava hormonihoidoilla laittamaan eläkeläiset töihin? Tämäkin on taas tällaista puolittaista vitsiä, mutta faktaan perustuvaa. 

Eli et ollut tosissasi puhkomisehdotuksen suhteen? 

– En toki. 

Millaista perhesuunittelun Keravalla tulisi olla?

– Minusta perhesuunnittelun pitäisi lähteä kodista ja kodin arvoista käsin. Olen itse uskovaisesta kodista lähtöisin ja olen saanut tiukan kasvatuksen näihin asioihin nähden.

Sehän oli niin, että saman täkin alle ei mennä ennen papin aamenta. Tämä on tietysti vanhanaikaista tänä päivänä, mutta kyllä siinä on totuuden siemen. Minusta seksielämä ja lasten tekeminen on niin arvokasta, että jos tällaisia yhden yön kavereita tulisi Prismassa vastaan niin ei olisi kiva.

Havansin kirjoituksesta ja sen laukaisemasta keskustelusta kirjoitti ensimmäisenä Keski-Uusimaa

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja