Kasiluokkalaisista joka viides ollut yhdynnässä – joka kolmas heistä ei käyttänyt kondomia, vaikka moni on harjoitellut sen käsittelyä

Joka kolmas yhdynnässä olleista nuorista ei käyttänyt kondomia, selviää Väestöliiton kyselystä. Kyselyn mukaan 8.-luokkalaisista joka viides on jo ollut yhdynnässä. Kyselyyn vastasi yli 300 kasiluokkalaista nuorta.

Yli puolet kyselyyn vastanneista kasiluokkalaisista kertoo kuitenkin harjoitelleensa kondomin käyttöä. Vuosittaisessa kyselyssä näkyi merkittävä muutos verrattuna edellisvuoteen, jolloin vain reilu kolmannes kertoi harjoitelleensa kondomin käyttöä.

Väestöliitto käynnisti nuorille suunnatun Kumita-kampanjan Maailman seksuaaliterveyden päivänä keskiviikkona kuudetta kertaa. Kampanjalla kannustetaan kasiluokkalaisia harjoittelemaan kondomin käyttöä, vaikka ensimmäiseen seksikertaan toisen kanssa olisi vielä pitkä aika.

Kampanjassa lähetetään kaikille Suomen yläkouluille kondomit, jotka on tarkoitus jakaa 8.-luokkalaisille joko seksuaaliterveyttä käsittelevällä terveystiedon oppitunnilla tai terveystarkastuksen yhteydessä.

Kondomit ostoslistalle hyvissä ajoin

Väestöliitto muistuttaa, että vanhemmilla ja koulun ammattilaisilla on merkittävä rooli siinä, miten nuoret suhtautuvat kondomiin ja laajemminkin omaan seksuaaliterveyteensä. Kyselyn mukaan niistä kasiluokkalaisista, jotka eivät olleet saaneet ohjausta ja neuvontaa kondomin käyttöön, vain joka viides kertoi harjoitelleensa sitä.

Kumita-kampanja muistuttaa nuorten vanhempia siitä, kuinka tärkeitä seksuaalikasvattajia he ovat. Yksi tavallisimmista syistä siihen, ettei nuori käytä seksissä ehkäisyä on se, että ehkäisyä ei ole hankittu etukäteen. Väestöliitto suosittelee, että keskustelujen lisäksi jokainen vanhempi ostaisi nuorelleen kondomeja hyvissä ajoin. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja