Perussuomalaisilta kuitti kokoomukselle: jäävät ulos velkavälikysymyksestä ja tekevät oman manööverin

Kokoomuksen puoluesihteeri, miksi kokoomus haluaa perussuomalaisten kanssa hallitukseen? 2:08
Video: Miksi kokoomus haluaa perussuomalaisten kanssa hallitukseen?

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä päätti tänään, ettei se yhdy valtion velkaantumista koskevaan kokoomuksen välikysymykseen. Perussuomalaiset aikoo tehdä velkaantumisesta oman epäluottamuslause-esityksensä.

Kokoomus on tehnyt hallitukselle välikysymyksen julkisen talouden hoidosta. Kokoomuksen mielestä hallitus on ottanut velkaa holtittomasti ja miljardi kaupalla enemmän kuin korona tai Ukrainan sota olisivat vaatineet.

– Olemme kokoomuksen kanssa samaa mieltä valtion velkaantumisen taittamisen välttämättömyydestä ja valtion menojen säästötarpeesta, vakuuttaa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps.).

Mutta osasta keinoja perussuomalaiset sanovat olevansa toista mieltä.

– Kokoomus esittää työllistämistoimena muun muassa heikennyksiä yleiseen työttömyysturvaan, jota me emme kannata, toteaa Tavio.

Sen sijaan perussuomalaisten säästölista on vanha tuttu: muun muassa maahanmuutto, kehitysapu, Yleisradio ja ympäristön suojelu.

Perussuomalaiset aikoo tehdä välikysymyksen eduskuntakäsittelyn aikana oman epäluottamuslause-esityksensä. Niin se voi vastustaa hallituksen talous- ja velkapolitiikkaa yhtymättä kokoomuksen varsinaiseen välikysymykseen.


Kokoomus: työperäinen maahanmuutto ei kelvannut perussuomalaisille

Kokoomuksessa perussuomalaisten poisjääntiä komentoitiin hillitysti.

– Kutsuimme perussuomalaiset mukaan, mutta he jäivät pois koska esitämme muun muassa työperäisen maahanmuuton lisäämistä ja tulonsiirtojen kannustinloukkujen purkamista, totesi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen (kok.).

Mykkäsen mukaan kokoomus haluaa muun muassa noilla keinoilla nostaa tehdyn työn määrän sellaiselle tasolle, että hyvinvointivaltion palvelut voidaan rahoittaa kestävästi.


Taustalla gallupin kärkipuolueiden nokittelu

Perussuomalaisten poliittinen manööveri kielii ehkä näkemyseroista säästöjen kohdentamisessa, mutta se on myös varma merkki eduskuntavaalien lähestymisestä.

Kokoomus on galluppien ykköspuolue, mutta parissa viimeisessä kyselyssä perussuomalaiset on noussut kakkoseksi pääministeripuolue SDP:n ohi.

Kahden oppositiopuolueen kilpailu suosiosta jatkuu vaaleihin asti. Kokoomus näyttää selvältä ennakkosuosikilta ykköspaikalla, mutta kilpailussa kakkospaikasta perussuomalaiset joutuu miettimään muun muassa SDP:n duunariäänestäjien käyttäytymistä.

Pitääkseen SDP:n takanaan perussuomalaisten ei kannata puhua muun muassa työttömyysturvan muuttamisesta mitään.

Juttua muokattu klo18.05: Lisätty kokoomuksen kommentti

Juttua muokattu 20.1. klo 16.30: Muutetty ansiosidonnainen työttömyysturva yleiseksi työttömyysturvaksi

Lue myös:

    Uusimmat