Perussuomalaiset viileitä listavaali-ehdotukselle

Perussuomalaiset ei puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan kannata ehdotusta listavaalista. Listavaali on noussut pohdintaan maakuntavaalien valmistelun yhteydessä.

Hallituspuolueiden puoluesihteerien on tarkoitus linjata alkuvuodesta maakuntavaalien järjestämistä. Slunga-Poutsalon mukaan listavaali-asiaa on pohdittu perusteellisesti jo aiemmin, eikä hän usko asian etenemiseen.

– Se on vähän aataminaikuinen järjestelmä, että puolueväki päättää ykkösnimet kabinetissaan. Antaa äänestäjien itsensä päättää, ketkä ovat parhaat edustajat, Slunga-Poutsalo perustelee.

Henkilövaalit eivät katoa

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) toivoi lauantaina Ylellä, että listavaalin mahdollisuutta pohdittaisiin lähiviikkojen aikana. Vaalitapa soveltuisi hänen mielestään parhaiten EU-vaaleihin. Sen sijaan kunta- ja eduskuntavaaleissa sekä uusissa maakuntavaaleissa hän säilyttäisi nykyisen henkilövaalin.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen myötä Suomeen syntyy 18 itsehallintoaluetta eli tuttavallisemmin maakuntaa. Sote- ja aluehallintouudistusta valmistellaan parasta aikaa, eikä vielä ole tiedossa, koska ensimmäiset maakuntavaalit olisivat.

Slunga-Poutsalo uskoo, että vuoden 2017 kuntavaalit tulevat liian aikaisin. Realistisempaa hänestä olisi, että ensimmäiset maakuntavaalit pidettäisiin vuoden 2018 presidentinvaalien yhteydessä. Tämän jälkeen maakuntavaalit pidettäisiin todennäköisesti samaan aikaan kuntavaalien kanssa.

Listavaalissa äänestetään puoluetta, kun taas henkilövaalissa äänestetään suoraan yksittäistä ehdokasta. Listavaali on käytössä myös Ruotsissa.

Lue myös:

    Uusimmat