Perussuomalaiset vaatii valmiuslain käyttöönottoa – puolue sulkisi myös koulut ja päiväkodit: "Tämä ei ole meille poliittinen kysymys"

Suomessa nyt yli sata koronatartuntaa – HUSin henkilöstön jäsenellä tartunta 2:00
Suomessa nyt yli sata koronatartuntaa – HUSin henkilöstön jäsenellä tartunta

Perussuomalainen eduskuntaryhmä vaatii valmiuslain käyttöönottoa sekä koulujen ja päiväkotien sulkemista, kertoi puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio eduskunnassa.

Puolue esittää listan kaikista vaatimistaan toimenpiteistä tämän illan kokoukseen puoluejohtajien kesken.

– Totesimme, että olemme tässä tilanteessa yhdessä, ja on tärkeää, että oppositio tukee hallitusta toimissa, joihin hallitus on päättänyt ryhtyä. Se, että vaaditaan tiukempia toimia, ei ole meille poliittinen kysymys, hän sanoi toimittajille.

Tavion mukaan jokainen päivä on tärkeä kilpajuoksussa tartuntojen leviämistä vastaan, joten valmiuslaki pitäisi ottaa käyttöön välittömästi.

Hallitus kertoi aiemmin iltapäivällä suosituksistaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Samalla pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi, että kaikki eduskuntapuolueet on kutsuttu kello 18 keskustelemaan mahdollisista laajemmista rajoittamistoimenpiteistä.

"Mieluummin tehtävä enemmän kuin vähemmän"

Kokoomuksen mukaan päiväkotien ja koulujen sulkemisen tarpeellisuutta on tarpeen nopeasti arvioida.

– On mieluummin tehtävä enemmän kuin vähemmän ja olla mieluummin edellä kuin jäljessä. Jos me tiedämme, että täytyy sulkea joitakin asioita viikon päästä, se kannattaa tehdä nyt, sanoi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen eduskunnassa.

Kokoomuksen mukaan ei kannattaisi liikaa varoa voimakkaitakaan varotoimia, sillä niitä voidaan perua nopeasti, jos näyttää siltä, että leviäminen lähtee laantumaan. Mykkänen kuitenkin myöntää, että oppositiopuolueena kokoomus ei ole parhaan tiedon lähteellä.

Eduskuntapuolueiden kokouksessa Säätytalolla on tarkoitus Marinin mukaan keskustella siitä, mitä käytännössä tarkoittaisi yhteiskunnan kannalta, jos Suomessa siirryttäisiin keskitettyyn päätöksentekoon vaikkapa päiväkotien ja koulujen sulkemisesta sekä liikkumisen rajoittamisesta.

– Jos tähän siirtyisimme, kyse ei enää ole hallituksen asiasta. Kyse on koko eduskunnan asiasta, Marin sanoi aiemmin iltapäivällä tiedotustilaisuudesta.

– Tässä tilanteessa myös tasavallan presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa tulisi valmisteluun mukaan, hän jatkoi.

Marin sanoi tilaisuudessa, että Suomessa tilanne ei tällä hetkellä hänen arvionsa mukaan vaadi valmiuslainsäädännön käyttöä.

12.3.2020 kello 17.09: Juttua täydennetty Kai Mykkäsen kommenteilla. 

Lue myös:

    Uusimmat