Työryhmän Yle-linjaukset: Yle-vero säilyy, lisää yhteistyötä kaupallisten medioiden kanssa

Yle-vero ja rahoitusjärjestelmä säilyy ennallaan 2:05

Yle-työryhmä on saavuttanut yksimielisen lopputuloksen Ylen tulevaisuuden päälinjoista. Kaikki eduskuntaryhmät ovat hyväksyneet työryhmän esityksen ryhmäkokouksissaan.

Liikenne- ja viestintäministeriö oli asettanut parlamentaarisen työryhmän arvioimaan Yleisradion julkisen palvelun tehtävää ja rahoitusta.

Työryhmä on päättänyt pitää Ylen julkisen palvelun tehtävät pääosin ennallaan. Tehtäviä on esitettiin täydennettäväksi siten, että tehtäviin kuuluisi sananvapauden ja korkeatasoisen journalismin edistäminen.  

Eero Heinäluoman (sd.) mukaan Ylen odotetaan tekevän jatkossa yhteistyötä muun median kanssa. Se voi tarkoittaa esimerkiksi urheiluohjelmissa yhteishankintoja. Työryhmän mukaan Ylen tulisi lisäksi aloittaa neuvottelut kaupallisen median kanssa tavoitteenaan STT:n asiakkuus tai muu järjestely, jolla turvattaisiin kansallinen perusuutispalvelu. 

Monikulttuurisuus-pykälä pois

Perussuomalaisten ryhmä hyväksyi Ylen tulevaisuuden linjan tiukan äänestyksen jälkeen. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan perussuomalaisille oli keskeistä, että monikulttuurisuuden pykälä poistettiin Yleisradion tehtävistä.

Terho ei suostunut kertomaan, miten äänet ryhmässä jakautuivat. Etukäteen epäiltiin, että ratkaisun hyväksyminen voisi olla perussuomalaisille muita vaikeampaa.

Terhon mukaan ryhmä kävikin pitkän keskustelun ratkaisun huonoista, mutta myös hyvistä puolista.

– Kuten se, että tehtävistä poistetaan tämä monikulttuurisuuspykälä.  

STT:n tietojen mukaan monikulttuurisuus-sana korvattiin ilmaisulla kulttuurien moninaisuus. Tämä ei uutistoimiston mukaan tarkoittaisi konkreettisia muutoksia Ylen tehtäviin.

Yle vero säilyy

Yle-työryhmä ei esitä muutoksia Ylen nykyiseen rahoitusjärjestelmään. Näin ollen Yle-vero säilyy. Työryhmä esittää, että Yleisradion rahoitukseen ei tehtäisi indeksitarkistusta vuosille 2017–2019 taloudellisen tilanteen takia.   

Eduskuntaryhmät arvioivat kuitenkin syksyllä 2018 taloustilannetta ja mahdollisuuksia toteuttaa vuoden 2019 indeksikorotus. Työryhmä ehdottaa, että vuodesta 2020 lähtien palataan normaaliin indeksimenettelyyn. Näin Ylen rahoituksessa on sovittu seitsemän vuoden näköala. 

Lisäksi työryhmä esittää, että Ylen rahoituksen tulee olla valtiontalouden kehysten ulkopuolella.  

Riippumattomien tuottajien ohjelmien ostoja lisätään

Työryhmä myös esittää muutoksia Ylen ohjelmatuotantoon. Työryhmän mukaan Yleisradion tulee lisätä ostoja kotimaisilta ja eurooppalaisilta riippumattomilta tuottajilta. 

Hallintoneuvosto päättäisi vuosittain riippumattomien tuottajien tuotantojen ostojen painotuksesta ja aikataulusta. Arvioinnissa tulee ottaa huomioon muun muassa indie-markkinoiden kehitys ja kyseisten tuotantojen laatu ja saatavuus. 

Kilpailuttaessaan tuotantoja Ylen tulee valvoa, että sen tilaamissa tuotannoissa noudatetaan lakiin ja työehtosopimuksiin kirjattuja reiluja pelisääntöjä.  

Ylen hallintoneuvoston asemaa vahvistetaan

Yle-työryhmä esittää, että Ylen hallintoneuvoston asemaa vahvistetaan siten, että se jatkossa päättää Ylen strategiasta. Lisäksi säädetään pysyvästä asiantuntijakuulemismenettelystä. 

Hallintoneuvosto voi kuulla valitsemiaan asiantuntijoita, kun se päättää yhtiön strategiasta ja kun se antaa eduskunnalle vuosikertomuksen julkisten palvelun toteutumisesta. Asiantuntijoiden tulee arvioida muun muassa Yleisradion onnistumista julkisen palvelun tuottajana sekä sen toiminnan vaikutuksia viestintämarkkinoiden kokonaisuuteen. 

Lisäksi työryhmä esittää, että jokaisen poliittisen puolueen, joka on saanut eduskuntavaaleissa vähintään kolme kansanedustajapaikkaa, tulee olla edustettuna hallintoneuvostossa. 

Lue myös:

    Uusimmat