Mainos

Perusmetallien hinnoissa selviä nousupaineita

Viime syksyllä jyrkkään luisuun ajautuneet perusmetallien hinnat saattavat vahvistua huomattavasti lähikuukausina. Analyytikkojen mukaan on vain ajan kysymys, koska suuret sijoitusrahastot huomaavat perusmetalleihin sisältyvän nousupotentiaalin. Ratkaisevan sysäyksen voisi antaa Aasia, jossa talouskriisin hiljentämän kulutuksen odotellaan vähitellen elpyvän.

Tällä hetkellä perusmetallien tuottajat kuitenkin elävät kovia aikoja. Siipeensä saa muiden mukana myös Outokumpu, jonka tuloskehitykselle kuparin, nikkelin ja sinkin hinnat ovat ratkaisevan tärkeitä. Investointipankki Merrill Lynchin mukaan nykyisellä hintatasolla nikkelin tuotanto on peräti 95-prosenttisesti tappiollista. Kuparin tuotannosta tappiolliseksi jää 45 prosenttia, sinkin kohdalla lukema on 55 ja alumiinin kohdalla 60 prosenttia.

Nuivat näkymät merkitsevät sitä, että tuottajilla ei juurikaan ole edellytyksiä lisätä kapasiteettiaan. Kun lisäksi varastot hupenevat tasaista tahtia, niin edellytykset merkittävälle hintojen nousulle ovat Merrill Lynchin mukaan olemassa.

Venäjän talouskriisin analyytikot arvioivat pönkittävän perusmetallien hintoja, vaikka venäläiset pyrkivätkin nyhtämään valuuttatuloja raaka-aineiden myynnillä. Näkemystä perustellaan sillä, että talouden sekasorto uhkaa johtaa Venäjällä pahoihin tuotannollisiin ongelmiin. Ulkomaisten rahoittajien vetäytyessä useat tuotantolaitokset joko käyvät vajailla kierroksilla tai kaatuvat kokonaan.

Vaikka perusmetallien hintatilanteen paraneminen vaikuttaa todennäköiseltä, niin aivan lähiaikoina ei voimakasta hyppäystä liene näköpiirissä. Hinnat jatkanevat edestakaista sahaamistaan maailmantalouden epävarmuuksien heitteleminä. Jokaista nousupiikkiä seuraavissa laskuissa ne kuitenkin jäävät aina hiukan ylemmälle tasolle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.