Perintöriidan hinta voi olla kymppitonneja

Perintöriita voi maksaa pahimmillaan kymmeniä tuhansia euroaja, kestää lähes kymmenen vuotta ja katkoa sukulaissuhteet iäksi. Asianajotoimisto Susiluodon asianajaja Mari Lampenius kertoo, miten perintöriidalta voisi mahdollisesti välttyä.

Testamentin tekeminen asiantuntijan kanssa on ensimmäinen askel riidattomaan perinnönjakoon. Kun perinnönjättäjän toiveet ovat selkeästi paperilla, perijöiden on helpompi selviytyä kuolinpesän jakamisesta.

– Asiantuntijan olisi hyvä olla sellainen asianajaja, jolla on tuntemusta perintöasioista. Testamentti tulisi tehdä ajan kanssa ja tekijän pitäisi käydä läpi, mitä toiveita ja ajatuksia hänellä on, asianajaja Mari Lampenius kertoo.

Yleisimmissä perintöriitatapauksissa rintaperillinen kokee, että häntä syrjitään. Usein asiat eivät ole asiakkaan mielestä menneet lain mukaan, vaan perinnön suhteen on tehty erilaisia järjestelyitä esimerkiksi lahjojen muodossa. Erimielisyyksiä syntyy helposti etenkin uusperheissä, kun lapset ovat edellisestä avioliitosta ja leski ei ole lasten vanhempi.

– Leski voi saada esimerkiksi asumissuojan, ja jos asunto on ainoa omaisuus, perilliset eivät pysty saamaan kuolinhetkellä mitään. Odotusaikakin voi olla hyvin pitkä, jos leski asuu asunnossa pitkään. Perintöriitaa voisi ehkä helpottaa, jos perinnönjättäjä pystyisi miettimään etukäteen, miten asia ratkaistaan.

Rikosilmoituksia ja katkenneita välejä

Vaikka kaikki mahdollinen olisi tehty perintöriidan estämiseksi, riita voi joskus olla väistämätön. Silloin puhevälit katkeavat sukulaisten välillä ja asioita saatetaan selvittää sanallisten solvausten lisäksi myös muilla keinoilla.

– Itse en ole koskaan nähnyt, että kukaan olisi käynyt kenenkään kimppuun. Mutta olen kuullut, että se ei ole ollut kaukana.

Lampenius tietää tapauksen, jossa sisarukset tekivät vuorotellen tutkintapyyntöjä poliisille. Ensin toinen teki rikosilmoituksen kavalluksesta ja sen jälkeen toinen syytti sisarustaan kunnianloukkauksesta. Kun välit tulehtuvat ja riidat paisuvat, myös perintöprosessi pitenee.

– Pahimmillaan aikaa kuluu seitsemästä kymmeneen vuotta, kun ratkaisua haetaan korkeimmasta oikeudesta asti. On henkisesti raskasta riidellä pitkään ja verisesti.

Kun perintöriitaprosessi on pitkä, myös riitelystä koituva lasku on muhkea. Parhaimmillaan perintöriidalle voi tulla hintaa kymmeniä tuhansia euroja. Jo pelkästään asianajajan käyttäminen ongelmatilanteiden ratkaisemisessa tulee maksamaan vähintään pari tuhatta euroa, vaikka riitaan saataisiinkin nopeasti ratkaisu.

Viimeisin testamentti on voimassa

Helposti voisi ajatella, ettei testamentin tekemisessä mene kauaa aikaa. Lampeniuksen mukaan testamentin tekijät kuitenkin huomaavat usein, että on olemassa kysymyksiä, joihin he eivät osaa vastata. Tarkkaan mietityn testamentin pitäisi aina olla myös ajan tasalla.

– Jos henkilö on tehnyt uusia testamentteja vuosien varrella, viimeisin on aina voimassaoleva. Vanhat testamentit kannattaa repiä, Lampenius neuvoo.

Jos viimeisimmässä testamentissa ei ole määräystä jostakin, mitä edellisessä testamentissa on määrätty, saattaa syntyä erimielisyyksiä testamenttien voimassaoloista. Jos uusimmassa ei ole selkeästi todettu, että uusin testamentti kumoaa kaikki edelliset testamentit, vanha testamentti voi olla joiltain osin voimassa.

Lahja vai ennakkoperintö?

Lisäksi mahdollisen perintöriidan voi välttää tekemällä mahdollisista lahjoista asiakirjapaperit. Esimerkiksi jos perheen isä antaa toiselle sisarukselle lahjan, asiakirjalla voi perinnönjakotilaisuudessa todistaa, että kyseessä tosiaan oli lahja eikä esimerkiksi ennakkoperintö.

– Jos toinen sisar saa lahjan, perheessä kannattaisi avoimesti keskustella, että miten lahjan tilanne on ajateltu, kun perintö jaetaan.

Vaikka avoimuus lisää luottamusta ja keskustelu voisi ehkäistä mahdollisen riitatilanteen, suomalaiset puhuvat harvoin testamenttiensa sisällöstä.

– Harva tekee niin, että kertoo etukäteen testamentista. Koetaan kiusalliseksi ja vaikeaksi puhua kuolemasta. Mutta minulle tulee tietysti enemmän niitä asiakkaita, joille testamentti tulee yllätyksenä, Lampenius huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat