Perheenäiti Jenna koukuttui rahapeleihin pahasti jo 9-vuotiaana ja on nyt huolissaan koronalapsista: "Riski retkahtamiseen on suuri"

3:11
Katso Jennan haastattelu MTV Uutiset Liven lähetyksestä yläpuolelta.

Ex-peliriippuvainen ja rahapelaamisen kokemusasiantuntija on sitä mieltä, että pelikoneiden sulkeminen koronan ajaksi on iso askel kohti terveempää yhteiskuntaa.

Avoimesti julkisuudessa vakavasta peliriippuvuudestaan, satojen tuhansien eurojen veloistaan sekä itsemurha-aikeistaan avautuneen 36-vuotiaan porilaisen perheenäidin Jenna Mäkelän elämässä uhkapelaaminen ei ole enää läsnä.

Porin perusturvassa rahapelaamisen kokemusasiantuntijana työskentelevä Mäkelä katkaisi vuosia kestäneen uhkapelaamiskierteensä neljä vuotta sitten, eikä paluuta maailmaan hänen omien sanojensa mukaan enää ole.

Mäkelälle pelaamisen lopettaminen ei ollut aikoinaan helppoa. Vielä muutama vuosi sitten hän eli maailmassa, jossa uhkapelit olivat elämän tärkein asia.

– Minulla oli avautumiseen vuosien kynnys. Se oli minulle elämän ja kuoleman kysymys. Mietin, että joko alan puhumaan näistä julkisesti tai sitten laitan hupparin päälle, jään kotiin ja elän todella ikävien tuntemusten, kuten itsensä vihaamisen sekä häpeän kanssa ikuisesti, Mäkelä muistelee.

Vaikka Mäkelä pitääkin julkisia ulostuloja asian tiimoilta tärkeänä, ei hän pidä sitä rohkeuden määritelmänä. Rohkeaa on hänen mukaansa jo pelkästään se, että uskaltaa avautua asiasta esimerkiksi läheisille.

– Tarinani ei ole millään tavalla harvinaislaatuinen, se on yksi muiden joukossa. 

Alaikäisistä suuri huoli

Mäkelä on nykyisin uhkapelaamisen haittojen puolestapuhuja ja paikoittain kärkäs Twitter-seppäkin, kun tarvitaan asiantuntijaa kertomaan pelaamisen pimeästä puolesta ja kritisoimaan Veikkauksen toimintaa.

Kun Veikkaus sulki kivijalkapeliautomaattinsa maaliskuun puolessa välissä osana koronatoimenpiteitä, oli se Mäkelälle ja monelle hänen asiakkaallensa onnellinen päivä.

– Viesti on ollut pitkälti sataprosenttisesti huojentunutta. Huojentunutta sen takia, että nyt kun päätös tehtiin, niin moni voi lähteä ihan oikeasti työstämään sitä omaa ongelmaa. Tämä on tarjonnut monelle sellaisen pysähdyksen.

THL:n uuden rahapelaamistutkimuksen mukaan Suomessa on vakavia ongelmia alaikäisten uhkapelaamisen kanssa. Mäkelän mielestä juuri fyysiset peliautomaatit ovat alaikäisten kohdalla erityinen uhka. 

– Tutkimuksessa on aika hälyttäviä lukemia lasten ja nuorten pelaamisesta Suomessa. Maassa, jossa alaikäisten pelaamisen pitäisi olla käytännössä mahdotonta.

Mäkelä haluaa korostaa, että hän itse aloitti pelaamisen aikoinaan 9-vuotiaana. Peliriippuvuus on varjostanut hänen elämäänsä siitä asti.

– En halua kenellekään sellaista kohtaloa, mikä itselläni on ollut, että joudun puhumaan vielä 36-vuotiaanakin tällaisista asioista.

Riski retkahtamiseen on nyt suuri

Mäkelä on ollut mukana luomassa jo kahta kansalaisaloitetta pelikoneiden poistamiseksi kaupoista, kioskeilta, ravintoloista ja huoltoasemilta. Uusin aloite päättyi tällä viikolla, ja se sai kasaan yhteensä 20 675 allekirjoitusta.

Vaikka 50 000 allekirjoituksen kriittinen raja jäikin saavuttamatta, kokee hän saaneensa kampanjalla aikaan positiivista liikehdintää ja keskustelua asian ympärillä.

– En ole millään tavalla pettynyt tulokseen. Se, että asioista on alettu keskustella ja puhua, on vaikuttanut siihen, että riskipelaaminen kaiken kaikkiaan on vähentynyt Suomessa.

Mäkelä entisenä uhkapelaajana tiedostaa sen tosiasian, että korona-aikana riski retkahtamiseen on suuri. Hän kokeekin, että esimerkiksi Veikkauksen pitää tilanteessa toimia siten, miten lakikin sanoo: suojella ihmisiä rahapelihaitoilta.

– Tässä tilanteessa toteutuu aika moni sellainen riippuvuuteen ja retkahtamiseen liittyvä asia, kuten pelko tulevaisuudesta, toivottomuus ja taloudellinen huoli. Siinäkin mielessä se on ihan ehdottoman tärkeää, että rahapelikoneet on nyt suljettu.

Katso Jenna Mäkelän tuore haastattelu yläpuolelta löytyvältä videolta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja