Raaputusarpoja pelataan alaikäisten keskuudessa aiempaa enemmän – THL:ltä painava muistutus aikuisille: "Nyt kannattaa miettiä löytyisikö jokin parempi vaihtoehto"

Veikkauksen arpapelien pelaaminen on lisääntynyt alaikäisten keskuudessa viime vuosina samalla, kun muiden rahapelien pelaaminen on vähentynyt.

Arvan ostamista alaikäiselle lahjaksi kannattaa harkita tarkkaan, muistuttaa THL tiedotteessaan.

 – Koulujen päättyminen ja kevätjuhlat lähestyvät. Jos olit ajatellut ostaa alaikäiselle lahjaksi arvan, niin nyt kannattaa miettiä löytyisikö jokin parempi vaihtoehto. Etukäteen ei voi tietää kenen kohdalla rahapelaamisesta tulee ongelma.

THL:n mukaan jopa 41 prosenttia 15-17-vuotiaista nuorista on pelannut rahapeliä vuonna 2019. Tämä siitä huolimatta, että rahapelaamisen ikäraja on Suomessa asetettu 18 ikävuoteen. THL julkaisi asiasta tutkimuksen tiistaina.

Kolme alaikäisten keskuudessa yleisintä peliä ovat Veikkauksen arpapelit, Ruotsin ja Viron laivoilla pelattavat PAF:n pelit sekä Veikkauksen raha-automaattipelit muualla kuin kasinolla.

Nuorena aloittaminen altistaa ongelmille

THL:n mukaan yleisin pelityypeistä on Veikkauksen arpapelit, eli raaputusarvat sekä nettiarvat. Pääasiassa kyse on kuitenkin fyysisistä raaputusarvoista. Arpapelien pelaaminen on alaikäisten keskuudessa yleistynyt vuodesta 2015 vuoteen 2019. Pidemmällä aikavälillä muiden pelityyppien pelaaminen on puolestaan vähentynyt, THL kertoo.

THL:llä on huoli nuorten rahapelaamisesta, sillä sen mukaan pelaamisen aloittaminen nuorena on rahapeliongelman riskitekijä.

THL:n mukaan tapa puuttua alaikäisten rahapelaamiseen olisi pakollinen tunnistautuminen pelien yhteydessä. Veikkaus on kertonut tuovansa tunnistautumisen peliautomaatteihin. THL:n mukaan tunnistautuminen tulisi laajentaa myös muihin peleihin.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja