Mainos

Perheasunnon perusparannus: tumma puulattia ja valkoiset lattialistat

Keittiötä ja eteistä lukuun ottamatta perheasunnon muut lattiat ovat tummaa lautaparkettia.

Nina pohti ratkaisua pitkään ja oli jo valitsemassa tammiparkettia:

– Seinäpinnat ovat kuitenkin hyvin vaaleat, ja tämä lämpimän ruskea lattia muodostaa niille tosi hyvän kontrastin. Itse asiassa tämä on uusi tuote – pintaviilu on värjätty, minkä avulla saadaan aikaan eksoottisempiakin sävyjä. Ratkaisu on ekologinen, sillä puu on kasvatettua. Pinta on viimeistelty mattalakkakäsittelyllä, joka estää naarmuuntumista.

Pintaviilu on läpivärjätty, joten lattian pinnan voi aikanaan myös hioa tarvittaessa. Jalkalistojen väriksi Nina valitsi valkoisen. Tavanomaisin ratkaisu on käyttää jalkalistoissa samaa sävyä kuin lattiassa:

– Mielestäni voi korostaa joko lattian sävyä ja valita sen sävyiset listat, tai toistaa listoissa seinän sävyä. Tämän listan tyyli sopii hyvin yhteen myös väliovien kanssa.

Seinät myös jatkuvat seininä alas asti, eikä lattiasta ja lattian värisistä listoista synny kaukalomaista vaikutelmaa - lattiat eivät nouse seinille.

Tarkasta lattian suoruus

Lautaparketin asennuksessa tarkastetaan ensin lattian suoruus, sillä pinnan tulee olla hyvin tasainen. Koska asunnon betonilattia oli valettu jo 1970-luvulla, luulisi kaiken kosteuden haihtuneen siitä jo aikapäiviä – mutta kun asia tarkastettiin valmistajalta, tämä neuvoi laittamaan silti muovin kosteussuluksi. Valmistajan ohjeita on aina noudatettava, joten näin tehtiin. Muovin päälle levitettiin askeläänieriste.

Koska parketti asennettiin uivaksi, seinien viereen ja patteriputkien ympärille oli jätettävä elämisvaraa. Asennuksen edetessä lautoja joudutaan koputtelemaan yhteen, joten elämisrakojen pysyminen varmistettiin laittamalla seinän ja laitimmaisen laudan väliin pieniä kiiloja.

Tätä parkettia voidaan asentaa lauta kerrallaan. Koko lautariviä ei siis tarvitse kallistaa, jotta yksittäinen lauta saataisiin paikalleen, vaan se naputellaan ensin pitkän sivun ponttiin ja sitten päätypontti lukkiutuu painamalla se päältä kiinni. Tähän kannattaa käyttää pehmeää puukalikkaa, - ei siis esimerkiksi koivulaudan pätkää. Vierekkäisten rivien päätysaumat eivät saa olla puolta metriä lähempänä toisiaan.

Viimeistely jalkalistalla

Ninan mainitsemassa mattalakkauksessa on joustava pinta, joka suojaa sitä kolhuilta ja naarmuilta. Valmistajan mukaan siinä on myös antimikrobisuoja, joka ehkäisee homeen muodostumista.

Lattia viimeisteltiin valkoisella 14x50 mm mdf-jalkalistalla. Kaikki jatkoskohdat sahattiin jiiriin, nurkat tietysti samoin. Listat kiinnitettiin kiviseinään varta vasten siihen tarkoitetulla paineilmanaulaimella ja naulan kannat paikkamaalattiin valkoisiksi.

Valkoinen jalkalista paljastaa armotta parketin epätasaisuuden, joten lattiapinnan on oltava sitä käytettäessä erityisen tasainen.

Lisätietoja:

Parketti:

Parla Floor Oy

www.parlafloor.fi

Listat:

Duuri Oy

www.duuri.fi

www.puuinfo.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.