Perheasunnon perusparannus: keittiö kuntoon

Seinäkaappien kiinnittäminen oli tällä kertaa tavallista helpompaa, sillä seinä on suora eikä siinä ole kulmia enempää kuin muitakaan erityistoimenpiteitä vaativia yksityiskohtia. Alakaappien asentaminen voitiin jättää myöhemmäksi.

Yläkaappien rungot kiinnitettiin valmiiksi toisiinsa eräänlaiseksi pötkyksi, joka nostettiin seinään aikaisemmin kiinnitetyn apulistan varaan. Kaappirivin molemmin puolin jäi 2 cm rako, joka piilotettiin peitelistalla.

Takana olevaan kiviseinään kaapit kiinnitettiin tulpilla ja ruuveilla. Kipsiseinä vaatisi tukilaudat - uuteen seinään ne olisi helppo laittaa jo tekovaiheessa ennen levyjen kiinnittämistä, valmiissa seinässä ne kiinnitettäisiin koolaukseen.

Muista rakennusmääräykset

Määräykset on muistettava tarkastaa. Rakennusmääräyskokoelmassa todetaan, että kaikki vettä käyttävät tai muodostavat koneet ja laitteet täytyy allastaa, viemäröidä tai varustaa sellaisella hälyttimellä tai muulla vedeneristeellä tai viisteellä, jonka avulla mahdollinen vuoto voidaan havaita välittömästi. Tämän tarkoituksena on ehkäistä sellainen tilanne, jossa esimerkiksi pakastin pettää ja sulaa ja vesi voi valua kenenkään sitä aluksi huomaamatta seinän ja lattian väliin, kerrostalossa edelleen jopa alakertaan.

Täällä vedeneriste – se näkyy kuvassa turkoosin värisenä – tehtiin koko kalustealueen taakse, ja seinän ja lattian rajassa on lisäksi sauman täydellisesti eristävä tiivistenauha.

Alakaappien rungot kiinnitettiin toisiinsa samalla tavalla kuin yläkaapit. Niiden korkeus säädettiin säätöjaloilla. Rungot ladottiin riviin ja kiinnitettiin sivuseinistä 27 mm ruuveilla – tämä on mitattava ennakkoon ja varmistettava oikea pituus, sillä liian pitkät ruuvit korkkaavat viereisen kaapin sisäpinnan, mikä on erittäin ikävän näköistä.

Sivuseinät on puristettava kiinni toisiinsa ruuvauksen ajaksi ja elleivät näppivoimat riitä, on käytettävä ruuvipuristimia pitämään nippu koossa. Seinään alakaapit kiinnitetään yläsidelistan kohdalta.

Lastulevyä työtasoon

Nina valitsi lastulevyrunkoisen, laminaattipintaisen tason sekä varsinaiseksi työtasoksi että saarekkeeseen. Levyyn leikattiin aukot pesuallasta ja keraamista liesitasoa varten - kannattaa nostaa taso ensin paikalleen ja mitata siinä aukkojen oikeat paikat. Aukot sahataan pistosahalla ja niiden reunat suojataan silikonilla tai venelakalla.

Vaikka altaissa onkin mukana tukeva eriste, on syytä pelata varman

päälle: jos lastulevyn suojaamattomaan leikkausjälkeen pääsee kosteutta, se turpoaa, laminaatti irtoaa ja koko levy saattaa olla saman tien pilalla.

Kun aukot oli saatu valmiiksi ja reunat kyllästettyä, levy otettiin vielä kerran paikaltaan ja altaan kiinnityskorvakkeet ruuvattiin alapuolelta kiinni levyyn. Tämä on huomattavasti helpompi tehdä, kun levyä on pois paikaltaan ja sitä voi käännellä tarpeen mukaan.

Keraaminen liesi puolestaan asennetaan tason ollessa lopullisella paikallaan. Enempää jokamies ei oikeastaan voikaan tehdä, sillä hanojen ja putkien asentaminen kuuluvat vain ja ainoastaan putkimiehen reviiriin, lieden asentaminen sähkömiehen.

Kaappien oviin laitettiin uudenlaiset pomppusalvat: kun oven sulkee, se pitää oven kiinni ja kun ovea painaa uudelleen, se avautuu ja oven voi vetää auki. Salpa toimii myös iskunvaimentajana, joten ovea ei voi paiskata kiinni liian kovaa. Asentaminen on yksinkertaista: salpa työnnetään kaapin sivulevyn reunaan porattuun, sopivan tiukkaan reikään.

Oveen tulee vastaavalle kohdalle pieni magneetti, joka pysyy paikallaan tarrateipin avulla.

Kaappien runkojen materiaali on mdf-levy, jonka päälle on päälle on prässätty kova pinta. Lattiat ovat tummat ja kun seinissä on vaaleanharmaata ja kylmäkalusteet ruostumatonta terästä, Ninan suunnittelema väriskaala toimii tyylikkäästi.

Lisätietoa:

Kaapistot

AKA-keittiö

www.aka-kaluste.com

Laitteet

www.netrauta.fi

Lue myös:

    Uusimmat