Pergola ja terassin kaiteet ruskeasta painekyllästetystä liimapuusta

Painekyllästetty liimapuu on aina suoraa. Terassi sai sen avulla uuden ja kestävän ilmeen.


Yksinkertainen puuterassi pihamaalla ei enää välttämättä riitä ihmisille. Nykyään etsitään monimuotoisempia ratkaisuja pihamaan parantamiseksi. Puutavaraliikkeestä löytyy oppaita, joissa annetaan ohjeita ja ideoita piharakentamiseen. Puu on siitä erinomainen materiaali, että se taipuu monenlaisiin muotoihin ja ratkaisuihin – oikeastaan vain mielikuvitus on rajana.

Remonttikohteessamme asukas oli muutama vuosi aikaisemmin tehnyt yksinkertaisen terassin. Nyt sen yläpuolelle tehtiin pergola, reunoille kaiteet ja pohjan ja maan väliin jäävän tilan reunoille säleikkö. Materiaalina käytettiin ruskeaa painekyllästettyä puuta: säleikköön 18 x 45 millimetrin rimaa, pergolan tolppiin 120 x 120 millimetrin ja kaiteen tolppiin 90 x 90 millimetrin vahvuista puuta. Nämä paksummat puut edustavat painekyllästetyssä puutavarassa tuotekehityksen huippua, sillä kyseessä on liimapuu, erinomainen materiaali säälle alttiiseen paikkaan, sillä se ei halkeile massiivipuun tavoin ja pysyy varmasti suorana.

Jokainen tuntee tilanteen, kun koettaa etsiä lautatarhan varastosta edes muutamaa edes jotenkuten suoraa lautaa tai tolppaa: siinä joutuu usein kääntelemään ja sihtailemaan kymmeniä lautoja, eikä suoraa silti välttämättä löydy... Liimapuutolppien kanssa tuo on historiaa. Ensimmäinen käteen napattu kappale on aina suora. Liimapuulaudat ja -tolpat ovat muista mitoista riippumatta aina kolmen metrin pituisia, mikä on hyvä ratkaisu piharakentamisessa – toisaalta pituutta riittää, toisaalta hukka muodostuu pieneksi, koska kolmesta metristä voi joustavasti suunnitella sopivat mitoitukset.

Terassi oli heti rakennuksen seinän vieressä. Seinään kiinnitettiin toinen pergolan poikittaisista kannatinpuista, toinen sijoitettiin pystytolppien varaan noin kolmen ja puolen metrin päähän seinästä. Puut oli tietysti lovettu jo valmiiksi yläpuita varten. Tietysti liitokset voi tehdä kulmaraudoillakin, mutta tällä tavalla jäljestä tulee paljon siistimpi.

Jos pergolan päälle tulee esimerkiksi valokate, se tietää talvista lumikuormaa, jolloin puutavarassa on oltava riittävästi lujuutta. Usein unohdetaan toinen merkittävä katetun pergolan kuormittaja, joka on tuuli. Kun se pääsee puhaltamaan katon alle, noste on helposti todella suuri. Silloin pystytolppien on oltava ehdottomasti lujasti kiinni maassa, esimerkiksi betonianturaan upotetuissa pilarikengissä.

Terassin rakentamisessa on aina käytettävä ruostumattomasta teräksestä valmistettuja ruuveja, valmistettiinpa se minkälaisesta laudasta hyvänsä. Tässä käytettiin haponkestäviä ruuveja. Sahauskohdat ja loveukset käsiteltiin ruskeaksi sävytetyllä öljyllä. Tämä käsittely on suositeltavaa tehdä koko rakennelmalle, mutta on otettava huomioon puutavaran kuivuminen: öljyllä käsiteltäessä riittää pintakuivuus (puu tuntuu kuivalta käteen) mutta muilla aineilla suojatessa on syytä odottaa pidempään ja antaa auringon kuivattaa puu. Peukalosääntönä voi sanoa, että keväällä rakennettu terassi pintakäsitellään loppukesästä tai alkusyksystä, loppukesällä rakennettu vasta seuraavana keväänä. Väri pysyy silloin paljon paremmin.

Kaide antoi terassille kovasti ulkonäköä ja lisäsi turvallisuutta. Laudoitukseen käytettiin valkoiseksi maalattua, muotoon sahattua lautaa, käsijohteena ruskeaa 45 x 95 millimetrin painekyllästettyä puuta.

Kaidetolppien alatuennat ovat usein ongelmallisia. Asukas oli itse hitsannut maahan lyötäviä tolppia, joihin 90 x 90 millimetrin kaidetolpat kiinnitettiin. Hiukan vastaavanlaisia saa kyllä valmiina rautakaupasta, mutta niissä on piikin asemesta kiila ja koska täällä on ongelmana kova maa, piikki on paljon helpompi lyödä siihen. Talon läheisyydessä saattaa maan alla kulkea sähköjohtoja tai salaojaputkia, ja ennen kiilojen lyömistä niiden paikat on tarkastettava vahinkojen välttämiseksi.

Terassin alapohjan suojaksi rakennettiin vielä näkösuojasäleikkö. Sellaiseen on muistettava tehdä huoltoluukku, jos vaikkapa avaimet sattuvat putoamaan lattian alle.

Lisätietoja:

Finnforest

Painekyllästetty liimapuu on uutuustuote. Suoraan varastosta sitä saa toistaiseksi ainakin seuraavista paikoista:

Starkki: Oulu, Pori, Suutarila (Helsinki), Vaasa
Rautia: Ravattula (Turku), Kangasala, Forssa
K-Rauta: Porvoo

(JKA 23.5.2008)

Lue myös:

    Uusimmat