Perä aikoo valittaa käräjäoikeuden tuomiosta – syyttäjätkin harkitsevat muutoksenhakua

2:17

Talvivaaran perustaja Pekka Perä aikoo valittaa Talvivaaran ympäristökäräjien tuomiosta, kertoo hänen asianajajansa.

Talvivaaran perustajan Pekka Perän asianajaja Markus Kokko vahvistaa STT:lle, että Talvivaaran ympäristörikosjutun käsittely jatkuu hovioikeudessa.

– Me tulemme valittamaan tuomiosta, ilmoitti Kokko välittömästi tuomion selvittyä.  

Vastaajien syytteet lievenivät Kainuun käräjäoikeuden käsittelyssä merkittävästi. Törkeän ympäristön turmelemisen tunnusmerkistöt eivät täyttyneet, ja melkoista osaa syyttäjien esittämistä rikoksista ei käräjäoikeuden mielestä rikoksiksi voinut katsoa. 

– Hyvää tuomiossa on Pekka Perän kannalta se, että käräjäoikeus katsoi, ettei kyse ole törkeästä ympäristön turmelemisesta. Hyvää on myös se, että merkittäviltä osin syytteet murenivat, asianajaja Kokko arvioi. 

– Joka tapauksessa tuomion perusteluissa on Pekka Perän osalta niin paljon ristiriitaisuuksia, että meillä on hyvät edellytykset valittaa tuomiosta siltä osin, kun hänet on tuomittu ympäristön turmelemisesta, Kokko jatkaa.  

Syyttäjät harkitsevat muutoksenhakua

Talvivaaran ympäristöjutun toisena syyttäjänä toiminut kihlakunnansyyttäjä Kimmo Vakkala arvioi, että päätös mahdollisesta muutoksenhausta tehdään ensi viikon loppupuolella. 

– Meitä on jutussa kaksi syyttäjää ja olemme sopineet keskiviikoksi palaverin. Katsomme yhdessä käräjäoikeuden päätöksen oikeudellisia perusteluja ja teemme ratkaisumme sen jälkeen, Vakkala sanoi. 

STT:n iltapäivällä tavoittama syyttäjä ei vielä lähtenyt tarkemmin ottamaan kantaa Kainuun käräjäoikeuden ratkaisuun, eikä Pekka Perän puolustuksen ilmoitukseen siitä, että heidän osaltaan asian käsittely jatkuu hovioikeudessa. 

– Minulla on tuomion luku vielä niin alkuvaiheessa, ettei ole tarkoituksenmukaista kommentoida sitä. Todennäköisesti torstaina tulemme ilmoittamaan, haemmeko muutosta. Valittamisessa seuraavaan oikeusasteeseen on aina kyse kokonaisharkinnasta.

Rehn: Talvivaara-päätökset korostavat ympäristöturvallisuuden merkitystä

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) mukaan Talvivaara Sotkamon ympäristörikostuomio korostaa, että ympäristöturvallisuudesta on pidettävä huolta tinkimättömästi.

Päätös entisen Talvivaaran kaivoksen ylös- tai alasajosta tehdään Rehnin mukaan lisätalousarvion eduskuntakäsittelyyn mennessä, ja laskelmia tehdään parhaillaan.  

Rehn ei halunnut toistaiseksi arvioida, voiko ympäristörikostuomion saanut työskennellä Talvivaaran entisen kaivoksen omistavassa Terrafamessa.  

Talvivaaran ympäristöoikeudenkäynti alkoi elokuussa 2015:

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja