Mainos

Penttilän saha paloi Joensuussa

Poliisi pidätti tänään kaksi poikaa epäiltynä syyllisiksi Joensuun Penttilän sahan paloon. Saharakennus oli historiallisesti erittäin arvokas.

Pidätetyt ovat 16-vuotiaita ja kotoisin Pyhäselästä. Tulipaloa selvittämään poliisi on asettanut kuusihenkisen tutkijaryhmän. Myöhään eilisiltana syttynyt tulipalo tuhosi historiallisesti arvokkaan saharakennuksen perustuksiaan myöten.

Joensuun kaupungin palopäällikön Viktor Heinilän mukaan tulipalo voimistui hyvin nopeasti. Palon sammutukseen osallistui lähes 50 palomiestä Joensuun ja naapurikuntien palokunnista. Jälkisammutustyöt jatkuivat vielä tänä iltana.

Heinilän mukaan sammutustöissä varauduttiin myös sahalla käytettyjen puunsuoja-aineiden aiheuttamiin vaaroihin. Sammutustöissä eristettiin yksi alue, jolla palomies työskenteli paineilmalaitteiden kanssa.
-Saadun tiedon mukaan sillä kohtaa maaperään on päässyt puunsuoja-ainetta, Heinilä kertoi.

UPM-Kymmene Oy:n omistaman saharakennuksen suojelua oli esitetty ympäristöministeriölle. Johtaja Vesa Moisio UPM-Kymmene Oy:stä kertoi olleensa palon jälkeen yhteydessä suojeluasiassa ministeriöön.
-Jäljelle jääneillä rakennuksilla ei ole suojeluarvoa ilman saharakennusta, Moisio arvioi.

Penttilän sahan 77 hehtaarin alueen omistavat UPM-Kymmenen kaksi tytäryhtiötä ja Joensuun kaupunki suunnilleen puoliksi. Joensuun kaupunki on hyväksynyt alueelle yleiskaavan, jossa sille on sijoitettu asuin-, yritys- ja virkistystoimintoja.

Penttilän saha valmistui vuonna 1918, jolloin se oli Pohjoismaiden suurin saha. Sahan toiminta päättyi 1988. Hirsi- ja lautarakenteinen saharakennus oli 2 200 neliön suuruinen.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.