Pentti, 71, on kerännyt Keski-Suomeen hulppean kokoelman – Kimi Räikkösen tapaaminen salaisissa rallitesteissä jäi lähtemättömästi mieleen: "Menin siihen asuntoautolle ja esitin asiani"

Korpilahdella, Keski-Suomessa asuva Pentti Nikander, 71,  hurahti 22 vuotta sitten autourheiluaiheisiin esineisiin, ja tänä päivänä niitä löytyy hänen kotikokoelmastaan satoja, jopa tuhansia.

MAINOS

Koko F1-kausi C Moressa!

Venäjän GP suorana 25.-27.9.
La: 3. harjoitukset klo 11.55, aika-ajot klo 14.55, ennakkotunnelmat klo 14.00
Su: Venäjän GP klo 14.05, ennakkotunnelmat klo 13.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

C Moren suoratoistopalvelu vapaasti katseltavissa 25.-27.9.

Rakkaus roihahti Mika Häkkisen ensimmäisen MM-tittelin myötä vuonna 1998. Alkuun kaikki Nikanderin keräämät tavarat liittyivät Häkkiseen, sittemmin kokoelma on laajentunut, ja mukana on nykyään myös paljon ralliaiheista tavaraa.

– Joku raja piti vetää: suomalaiset F1-kuskit ja rallimiehet, kartturit ja kuskit, jotka ovat SM-sarjaa tai MM-sarjaa ajaneet, Nikander kertoi Formulasirkus-ohjelmassa kokoelmansa sisällöstä.

Pelkästään pienoismalleja Nikander arvioi omistavansa noin 600. Erilaisia autourheiluaiheisia lehtileikkeitä on noin 10 000.

Kokoelman kasvattaminen on ollut ja on yhä Nikanderille rakas harrastus. Reilut 30 vuotta sitten hän oli vielä koditon alkoholisti, mutta onnistui nousemaan jaloilleen, vaikka viina ehti viedä 15 vuodessa kaiken.

Hän on ollut vuosien saatossa paikan päällä todistamassa Häkkisen ykkössijaa vuoden 2000 Unkarin GP:ssä. Hän on myös tavannut Häkkisen ja muita suomalaiskuljettajia henkilökohtaisesti.

Erityisen hyvin Nikander muistaa kohtaamisen Kimi Räikkösen kanssa tämän rallivuosien aikana.

– Kun Räikkönen ajoi Citroënilla rallia, he olivat yhtenä talvena Kajtsun (kartanlukija Lindströmin) kanssa testaamassa tuossa lähellä. Sain vähän vihiä, että he ovat siellä, otin kassiin kaikki Räikkösen autojen pienoismallit, mitä minulla silloin oli, ja menin sinne paikalle. Se oli aika salainen harjoitus, eikä siellä näkynyt ketään. Kysyin Kajtsulta, että uskaltaako siltä herra Räikköseltä pyytää pienoismalleihin nimikirjoitusta, Nikander aloittaa.

Lindström ei nähnyt asiassa ongelmaa.

– Menin siihen heidän asuntoautolleen ja esitin asiani. Niitä pienoismalleja oli aika paljon, varmaan toistakymmentä, ja kyllä Kimi tosi auliisti kirjoitti eikä ollut mitenkään tympääntyneen tuntuinen. Sanoin tietysti lopussa, että ”kiitos”, niin Räikkönen sanoi, ettei sellaisesta tarvitse kiittää. Sanoin, että kyllä tarvitsee. Jos ei se ollut hänelle iso asia, niin minulle se oli valtava asia.

Nikanderin kokoelmaan pääset tutustumaan jutun yläreunassa olevalta videolta. Nikander kertoo, miten hän on haalinut kokoelmansa kasaan, mistä hän on saanut käsiinsä kymmenettuhannet lehtileikkeet, mikä on hänen rakkain esineensä ja mikä huvittava yksityiskohta hänelle on jäänyt 20 vuoden takaiselta Unkarin-matkalta mieleen.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja