Pelottaako sukujoulu? Näin selviät riitelemättä!

Joulu on ilon ja juhlan aikaa, mutta kun koko suku kokoontuu saman katon alle, ei tulos välttämättä ole kovin rauhaisa. Valmistautumalla perhejoulun viettoon jo etukäteen selviät mahdollisista karikoista.

Kokoonnutaanko teilläkin yhteen jouluna? Sukulaisia on aina ihana nähdä, mutta välistä on myös ihana lähteä takaisin kotimatkalle. Kokosimme yhteen keinot, joiden avulla selviätte riitelemättä.

Tee puolison kanssa yhteinen suunnitelma

Jos suunnitelmissa on viettää juhlapyhät sukulaisten luona, sovi rajoista etukäteen kumppanisi kanssa. Mikäli et halua selitellä hedelmällisyysasioitanne tai työongelmia serkuille ja kummin kaimoille, varmista, että kumppanisi ei tuo niitä esille. Keksikää yhteinen koodi, oli se sitten sana tai ele, jota käyttämällä pelastatte toisenne epämiellyttävästä tilanteesta.

Vietä aikaa yksin

Jos kiertelette pitkin sukulaisten nurkkia koko pitkät joulunpyhät, hermoromahdus saattaa hyvinkin vaania nurkan takana. Jätä kalenteriin siis myös omaa aikaa. Se voi tarkoittaa tunnin juoksulenkkiä tai vaikka lastenvahtimahdollisuuden hyväksikäyttämistä ja lähtemistä puolison kanssa ulos treffeille.

Luo uusi perinne

Suvun pitkäaikaiset joulunviettoperinteet voivat viedä sinut takaisin paitsi onnellisiin, myös surkeisiin muistoihin. Jos löydät itsesi tappelemasta 20 vuotta sitten tapahtuneista asioista, voi olla, että vanhat perinteet saavat sinut liian herkkään tilaan.

Sen sijaan, että söisitte jälleen kerran samaa ruokaa samassa talossa, voitte kokeilla jotain uutta. Tarjoudu järjestämään illallinen omassa kodissasi, paista kinkun sijaan kalkkuna tai ehdota uutta, koko perheelle yhteistä aktiviteettia. Traditioiden ravistelu paitsi vie ajatukset pois vanhoista kuvioista ja helpottaa oloa.

Tarkkaile, miten itse viestit itsellesi

Kun keskityt tietoisesti ajattelemaan hyviä asioita, pysyt rauhallisena. Jos vain vatvot mielessäsi sitä, kuinka vaivaantunut ja pettynyt olet, nuo tunteet vahvistuvat entisestään. Mieti sen sijaan asioita, joista olet kiitollinen ja jotka sujuvat hyvin.

Pikkuhiljaa sisäinen kriitikkosi vaikenee ja perheenjäsenetkin suhtautuvat sinuun paremmin. Jos joukossa on serkku, joka vaikka aina kommentoi painoasi, loukkaannut hänen sanoistaan paljon vähemmän, kun olet jo valmiiksi muistuttanut itsellesi olevasi tyytyväinen elämään parin lisäkilonkin kanssa. Muista myös, että ilkeilijän kommentit kertovat enemmän hänestä itsestään kuin sinusta.

Löydä yhteisymmärrys

Jos joku perheenjäsenistäsi alkaa riidellä kanssasi tai ärsyttää sinua, pyri purkamaan tilanne huomioimalla heidän tunteensa ja siirtämällä sitten keskustelu johonkin positiivisempaan.

Suhtautumalla toiseen ystävällisesti ja jopa kehumalla häntä saat toisen osapuolen omalle puolellesi ja rentoutumaan. Sitten voit etsiä keskustelunaiheen, josta olette molemmat samaa mieltä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat