"Pelko täyslockdownista on käsin kosketeltava" – Ranskalaiset rynnistivät ravintoloihin hetkeä ennen suurkaupunkien ulkonaliikkumiskieltoa

10:47
Uhkaako Eurooppaa toinen lockdown? Maailmanselittäjät puivat Euroopan koronatilannetta Uutisaamussa. Katso keskustelu videolta!

Useissa Euroopan maissa raportoitiin viikon aikana ennätyspaljon uusia tartuntoja. Maailmanselittäjät ruoti MTV:n Uutisaamussa Euroopan synkkeneviä koronanäkymiä eri kulmista.

Vaikka viikonloppuna Euroopassa ilmeni paljon uusia päivittäisiä tartuntoja, enemmän kuin keväällä, koronakuolemien määrät eivät ole kuitenkaan kevään tasoa.

– Ollaan opittu keväästä, että riskiryhmäläiset ottavat paljon varovaisemmin kuin nuoret ja he, kenelle tauti ei ole niin vaarallinen, sanoo poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Puumalainen huomauttaa, että esimerkiksi väkiluvultaan kaksi kertaa Suomea suuremmassa Tsekissä on ilmennyt viime aikoina päivittäin melkein 10 000 uutta tartuntaa. Ranskassa päivittäin tartuntoja on raportoitu yli 30 000.

– Voi olla, että ne kuolemat lähtevät seuraamaan perässä.

Ranskan ulkonaliikkumiskielto ihmetyttää

Useissa maissa on asetettu tiukaltakin kuulostavia uusia rajoituksia kiihtyvän tautitilanteen vuoksi. Esimerkiksi Ranskassa tuli viikonloppuna voimaan iltayhdeksästä aamukuuteen kestävä ulkonaliikkumiskielto suurissa kaupungeissa.

Ranskalaisten iltaelämään ja seurusteluun painottuvaan elämäntapaan tämä aiheuttaa suuren kolauksen, arvelee viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Raine Tiessalo Perheyritysten liitosta.

– Olen jutellut sekä ranskalaisten että suomalaisten Pariisissa asuvien ystävieni kanssa puhelimessa. Se epäuskoisuus ja jopa pieni pelko siitä, että kevään "täyslockdown" tapahtuu uudestaan, on tosi käsin kosketeltava, hän sanoo.

"Meininki oli kuin vappuna Suomessa"

Ulkonaliikkumiskielto runtelee Ranskan jo valmiiksi henkitoreissaan ollutta ravintola-alaa, joka on yhä toipumassa keväästä. Tiessalon mukaan ranskalaiset tuppaavat painottamaan ravintolassa käyntiään myöhempään iltaan, mikä ei taas uusien rajoitusten kanssa toimi.

– Illalliskulttuuri loppuu nyt ainakin neljäksi viikoksi.

Täysin mutkattomasti ei iltaelämän seisauttaminenkaan ole sujunut.

MTV:n Janne Puumalaisen mukaan Ranskassa nähtiin valtava rynnistys ravintoloihin viimeisenä iltana ennen ulkonaliikkumiskieltoa, samoin Italiassa sunnuntaina ennen ravintoloiden aukioloaikojen rajoittamista.

– Meininki oli kuin uutena vuotena tai vappuna Suomessa, Puumalainen toteaa.

Miten Euroopassa tasapainotellaan talouden ja terveyden kanssa eri maissa? Häämöttääkö toinen lockdown? Katso koko Maailmanselittäjien keskustelu videolta jutun alusta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja