Pelkällä arvostuksella ei makseta asumista tai ruokaa – hoitajat kertovat, miksi he ovat lakossa: "Tarvitaan oikeita toimia"

"On tärkeää, että hoitajat voi hyvin, jotta potilaatkin voi hyvin"– näin sairaanhoitajat perustelevat vaadittuja palkankorotuksia 2:50
Näin sairaanhoitajat perustelevat palkankorotusvaatimusta.

Pelkällä arvostuksella ei makseta asumisesta tai ruoasta, toteavat MTV Uutiset Liven haastattelemat sairaanhoitajat Lotta Rahkama ja Riikka Jämsä.

Kaksikko kertoi näkemyksiään MTV Uutisille Helsingissä tänään järjestetyn hoitajamielenosoituksen yhteydessä.

Hoitajat kertovat, että pelkästään päivävuoroja tekevien palkka jää merkittävästi sen alle, mitä julkisuudessa hoitajien tulotasosta on keskusteltu.

– Arvostus ei vain enää riitä meille, vaan tarvitaan oikeita toimia. Olemme kaikki myös potilaita. On tärkeää, että hoitajat voivat hyvin, jotta potilaat voivat hyvin, Lotta Rahkama kiteyttää.

Sairaanhoitajan bruttoansio lisineen on keskimäärin 3 300 euroa kuussa. Lisät eivät siis kasvata kaikkien hoitajien ansioita, jos hoitaja tekee vain vuoroja, joista lisiä ei makseta.

Riikka Jämsä ei odota, että alan kaikki ongelmat voitaisiin korjata kerralla. Hän kuitenkin toivoo, että nuoremmilla hoitoalalle tuleville sukupolville asiat voisivat olla paremmin.

– Meidän hyvinvointimme, alan vetovoima ja palkkaus ovat tosi tärkeitä. Eivät nykynuoret välttämättä hae tai pysy näissä hommissa muuten, Jämsä sanoo.

Hoitajakaksikon mukaan esimerkiksi työn joustavuutta sekä omia vaikutusmahdollisuuksia vuoroihin pitäisi parantaa nykyisestä.

– Ylitöiden tekemiset ja vuorojen pidentämiset ovat mahdottomia. Kyllä työmäärän pitää olla sellainen, että työnsä voi hoitaa hyvin, Lotta Rahkama sanoo.

Katso koko haastattelu artikkelin videolta.

Lue myös:

    Uusimmat