Pelicans velkasaneeraukseen, uudet valmentajat valittu

Jääkiekon SM-liigaseura Lahden Pelicansia pyörittävä Pelicans Oy pääsee velkasaneeraukseen, Lahden käräjäoikeus päätti tiistaina. Pelicans myös tiedotti, että ensi kauden valmentajiksi on valittu Petri Matikainen ja Seppo Repo.

Pelicansilla on velkaa noin kaksi miljoonaa euroa. Liigaseuran taustayhtiöllä on 6. elokuuta 2004 asti aikaa laatia saneerausohjelmaehdotus.

Käräjätuomari Juhani Kivihalme totesi päätöksessään, että puoltavien velkojien saatavat olivat selvästi suuremmat kuin saneerausmenettelyä vastustaneen velkojan saatavat. Saneeraus on Pelicansin velkojien kannalta edullisempi vaihtoehto kuin konkurssi. Lahden käräjäoikeus ei ole kertaakaan hylännyt saneerausanomusta, jos velkojien enemmistö - sekä määrällisesti että saamisten perusteella - puoltaa hakemusta.

Lahden Pelicansia pyörittävä osakeyhtiö pääsee velkasaneeraukseen Sisä-Suomen veroviraston vastustuksesta huolimatta. Lahden käräjäoikeus antoi tiistaina neljä kuukautta aikaa kiekkoyhtiön saneerausohjelman laatimiseen. Kyseessä on ensimmäinen jääkiekon SM-liigajoukkuetta koskeva saneerauspäätös Suomessa. Pelicans-yhtiöllä on velkaa noin kaksi miljoonaa euroa.

Pelicansin asiamiehenä toiminut asianajaja Osmo Mäkinen arvioi, että liigayhtiö pyrkii tavanomaiseen, noin viiden vuoden velkasaneerausohjelmaan.

-Vastaavissa tapauksissa on veloista annettu yleensä anteeksi puolet, Mäkinen sanoi.

Lopullisesti velkasaneerauksen ratkaisevat velkojat, kun ne äänestävät ohjelmaehdotuksesta. Selvittäjäksi nimetyn asianajaja Markku Lunkan on jätettävä suunnitelma tuomioistuimelle viimeistään 6. elokuuta.

Ennakkopäätös rokkipuolelta

Pelicansin anomusta vastusti vain Sisä-Suomen verovirasto, jonka mielestä jääkiekkobisnes on heikosti ennustettavissa ja siksi riskialtista. Virasto jätti Lahden käräjäoikeuteen konkurssianomuksen liki 450 000 euron saataviensa takia vain pari päivää Pelicansin velkasaneeraushakemuksen jälkeen.

Ennakoimattomuuden osalta tuomari turvautui korkeimman oikeuden äskettäiseen ennakkopäätökseen, jossa turkulaista rokkitapahtumaa pyörittävä yhdistys hyväksyttiin velkasaneeraukseen. Kivihalmeen mukaan Pelicansin pääomistaja ja toimitusjohtaja Jorma Kosonen on omistajana osoittanut sitoutumisensa yhtiöön, kun hän on jättänyt kolmen vuoden aikana nostamatta ainakin 140 000 euroa palkkaa.

Matikainen ja Repo Pelicansin valmentajiksi

Pelicansin valmennustiimin tulevalle kaudelle muodostavat Päävalmentaja Petri Matikainen, 37, valmentaja Seppo Repo, 56, ja apuvalmentaja Tero Kotilainen, 28, maalivahtivalmentajaksi on tyrkyllä Mika Tarvainen.

Petri Matikainen toimii samalla myös Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen valmentajana. Matikainen on urallaan pelannut SM-liigassa Tampereen Tapparassa, Joensuun Jokipojissa ja Kuopion Kalpassa yhteensä 292 ottelua. Lisäksi Matikainen on pelannut yhteensä kuusi kautta Saksan ja Itävallan sarjoissa. Viime kaudella Matikainen valmensi Pelicansin A-nuoria ja saavutti maajoukkueessa alle 20-vuotiaiden valmentajana MM-pronssia.

Seppo Revolla on takanaan merkittävä ura jääkiekon SM-liigassa, sekä Suomen maajoukkueessa. Repo on valittu kaudella 1976 Suomen parhaaksi jääkiekkoilijaksi. SM-liigan maalikuninkuuden hän voitti kaudella 1974-75. Repo on aateloitu Suomen jääkiekkoleijonaksi nro 71.

Pelicansin pääomistaja ja toimitusjohtaja Jorma Kosonen vahvisti SM-liigapaikan ehdottomaksi edellytykseksi saneerauksen onnistumiselle. Hän veikkasi kovaa vääntöä jatkosta ensi keväänä, kun nykyinen osakassopimus päättyy. Kosonen ennakoi, että ensimmäisiin saneerausohjelman mukaisiin velkojen lyhennyksiin on aikaa vuosi.

Tämän vuoden talous on hänen mukaansa kunnossa, sillä kaikki merkittävät sponsorit ovat luvanneet jatkaa yhteistyötä ja lahtelainen yleisö osoitti uskollisuutensa runkosarjakauden viimeisissä peleissä. Toimitusjohtaja Kosonen kertoi käyvänsä edelleen neuvotteluja uusien mahdollisten rahoittajien kanssa.

Valmentajat etsivät nuoria pelaajia


Petri Matikaisen mukaan joukkueen runko rakennetaan nälkäisistä, nuorista pelaajista. Noin 800 000 euron pelaajabudjetti sallii lisäksi muutaman kokeneen kiekkoilijan palkkaamisen.

- Sopimuksia on kasassa yhdeksän, ja tavoitteena pidän noin 27 pelaajan rinkiä. Koko Pelicansin budjetiksi on ensi kaudelle ajateltu 2,2 miljoonaa euroa, mistä noin puolet pitäisi kattaa yhteistyösopimuksilla.

Kososen mukaan Pelicansille on "raadollisella tavalla selvinnyt valmennuksen iso merkitys". Suurin osa tiistaisen tiedotustilaisuuden ajasta olikin varattu uuden kolmikon esittelyyn.

- Pelaajille olen luvannut vain työtä, hikeä ja verta, mutten mitään sijoitusta. Nyt olemme pohjalla - se on ihan selvä - mutta neljän-viiden vuoden kuluttua puhutaan ehkä meidän brändistä.

Jorma Kosonen arveli pelikaaniparven taistelevan ensi kaudella muiden pikkuseurojen kanssa pudotuspelipaikasta eli kymmenennen sijan vaiheilla. Koko Pelicansin budjetiksi on ensi kaudelle ajateltu 2,2 miljoonaa euroa, mistä noin puolet pitäisi kattaa yhteistyösopimuksilla. Jorma Kosonen laskee, että Lahden talousalueelta voisi irrota jääkiekolle yli kolme miljoonaa euroa.
-Summa ei riipu oleellisesti siitä, monessako lajissa kaupungista on pääsarjajoukkueita. Tukijoina esiintyvät samat firmat, jotka näkevät urheilun yhtenä Lahden vetovoimatekijänä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja