Pekka Toveri Ukrainalle ehkä luovutettavista panssarivaunuista: "Tipoittain antamisen sijaan pitäisi tehdä strateginen suunnitelma"

Häkkänen: Suomi voisi antaa Ukrainalle Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja –"Ukrainan momentum on juuri nyt" 2:00
Katso myös: Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkäsen mukaan Suomi voisi antaa Ukrainalle Leopard 2-taistelupanssarivaunuja.

Pekka Toverin mukaan panssarivaunujen antamiseen liittyen tarvitaan "yhteiseurooppalainen ponnistus".

Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen mahdollinen luovuttaminen Suomesta Ukrainalle herättää keskustelua.

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri ei ota kantaa siihen, kuinka monta Leopardia Suomi voisi luovuttaa Ukrainalle. Hänen mukaansa asia ei kuitenkaan ratkea vain Suomen voimavaroilla.

– Tarvitaan yhteiseurooppalainen ponnistus.

Millainen uhka Venäjä on Suomelle?

Toverin mukaan lisäksi syytä olisi arvioida, ketkä pystyvät helpoiten auttamaan Ukrainaa.

– Voi olla maita, jotka ovat syvemmällä lännessä, ja jotka eivät ole niin uhanalaisessa asemassa kuin Suomi.

Toveri sanoo, että muut maat voisivat antaa esimerkiksi koulutustukea ja teollisuusyhteistyötä. Hän muistuttaa, että kyseessä olisi ison järjestelmän rakentaminen eikä vain vaunujen antaminen.

Toverin mukaan ukrainalaisen panssarivaunun miehistön kouluttaminen uuden, modernin länsimaisen panssarivaunun käyttöön voisi viedä alle kaksi kuukautta.  

Vaunu vaatii paljon ammuksia, polttoainetta ja huoltoa. Tämän myötä kentälle tulisi kouluttaa muun muassa mekaanikkoja ja insinöörejä.

Toimivan huollon saaminen kuntoon ottaisi enemmän aikaa, mahdollisesti puoli vuotta. Toveri ei kuitenkan usko, että se olisi välttämättä liian kauan.

– Valitettavasti sota vain kestää. Talvikausi huhtikuulle asti tulee olemaan rauhallisempaa.

Yhdysvallat ja Saksa toimittavat panssarivaunuja

Ukraina on ilmoittanut, että se tarvitsisi 300–400 panssarivaunua. Toverin mukaan niillä saatava iskuvoima olisi merkittävä. Hän muistuttaa, että Venäjän kuukausia vahvistamien asemien murtamiseen tarvitaan panssarivaunuja.

Yhdysvallat on ilmoittanut toimittavansa Ukrainaan Bradley-panssarivaunuja ja Saksa Marder-panssarivaunuja.

Kyseiset vaunut ovat taistelupanssarivaunujen sijaan rynnäkköpanssarivaunuja, joiden tehtävä on kuluttaa jalkaväkeä. Niissä on kevyempi aseistus ja heikompi panssarointi. Molemmat kuitenkin tarvitseva toisiaan kentällä.

Toverin mukaan toimitettavien vaunujen ei välttämättä tarvitse olla Leopardeja, mutta niiden pitäisi olla moderneja länsimaisia taistelupanssarivaunuja. Toveri kuvailee Leopardin olevan yleiseurooppalainen vaunu.

– Sen avulla voidaan edetä kiivaassakin tulituksessa lähellä vihollista ja tuhota suuren tulivoiman ansiosta vihollisen asemia tai taistelupanssarivaunuja.

Toveri kuvailee Yhdysvaltojen ja Saksan toiminnan olevan askelia oikeaan suuntaan.

– Tipottain antamisen sijaan pitäisi tehdä strateginen suunnitelma eri maiden kesken siitä, miten tämä kyky rakennetaan.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan sotaa. Tuoreimmat tiedot löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat