Pekka Tiilikaisesta Kimi Räikköseksi sekunnin sadasosassa

Kaikki alkoi kirkkoherra Kosti Kankaisesta. Rovasti Kankainen oli mies, jota Reijo Salminen ryhtyi imitoimaan viisivuotiaana. Pikkupojan esiintymistaidot villitsivät niin lapset kuin aikuisetkin, ja pian Salmista pyydettiin imitoimaan kirkkoherraa kylillä ja kansakoulussa. Mutta se oli vasta alkua.

Nyt Reijo Salminen viihdyttää kansaa kaikkiaan 160 henkilön äänen ja olemuksen voimin. Kavalkadiin kuuluu myös teknistä valikoimaa auton töräyksineen ja helikopterin pärinöineen.

- Suosikkeja kautta aikojen ovat Tapio Rautavaara ja Olavi Virta. Niitä toivotaan usein, Salminen tokaisee.

Miehen ensivuodet imitaatioharrastuksen parissa kuluivat radion naislaulajia matkien. Äänenmurroksen jälkeen Salminen pystyi muodostamaan miehekkäämpiäkin äänikopioita, ja tänä päivänä herralta onnistuu myös ammattilaulajien jäljittely.

- Ääneni on pysynyt hyvänä ja se on vain kypsentynyt, mutta opettelen äänenkäyttöä tänäkin päivänä.

Uusimpiin hahmoihin kuuluvat tällä hetkellä Sauli Niinistö ja Matti Vanhanen. Lisäksi harjoittelussa on Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa esiintyvä kuulutus, jonka lausuu Lars Svedberg.

- Tuomaristo on antanut pisteensä, Jukka Haapalainen, Salminen heittää tummalla ja syvällä sävyllä.

Nostalgiakatsaus äänillä

Salminen valittelee, että julkisuudessa kuullaan yhä harvemmin persoonallisia ääniä. Nykyään monet hakeutuvat puheterapeuteille, sillä erilaisuus koetaan negatiivisena. Ennen äänivalikoima oli värikkäämpi.

Se ei kuitenkaan Salmisen ohjelmanumeroihin vaikuta, miehen esityksessä kuullaan ääniä aina 50-luvulta tähän päivään. Yli 40-vuotisen ammattilaisuran kunniaksi kootussa show'ssa esiintyy tuttuja nimiä urheilumaailmasta presidentteihin.

- Helsingin olympialaisista Pekka Tiilikaisen selostus, Paasikivi, Kekkonen ja aina Haloseen asti, Salminen toteaa heitettyään Tiilikaisen ääninäytteen.

Toki mieheltä luonnistuvat myös tuoreemmat äänet. Sekunnin sadasosassa puhelimen toisessa päässä onkin yhtäkkiä Kimi Räikkönen, joka selostaa F1-osakilpailun tunnelmia varikolla.

Osaamisen siirtämistä nuorille

Imitoinnin lisäksi Salminen antaa esiintymis- ja imitointiopetusta. Asiakkaina on niin yksityisoppilaita kuin ryhmiäkin. Salmisen mukaan hänen oppejaan voisivat hyödyntää melkeinpä kaikki ammattiryhmät.

- Luennoitsijat, puhujat, opettajat ja papit, Salminen luettelee.

Tällä hetkellä miehellä on siipiensä suojassa muutamia kehityskelpoisia imitaattoreita, joille Salminen käsikirjoittaa tekstejä ja suunnittelee ohjelmanumeroita. Muutaman viime vuoden ajan imitaatiotaituri on pohtinut, miten äänenkäytön taitoja voisi siirtää toisille.

- Tampereen yliopistosta kysyttiin, voinko kirjoittaa ylös ohjeita äänenkäyttöön. Se miten käytän ääntäni, on luonnonlahja. Mutta jos kykyä löytyy, ihmistä voi kouluttaa, Salminen uskoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja