Pekka Haavisto kävi pitkän keskustelun maanpaossa olevan Valko-Venäjän oppositiojohtajan kanssa – kertoo tapaamisesta IS:lle: "Hänen tilanteensa on hyvin vaikea"

Tästä syystä Valko-Venäjän kaduilla liehuvat vanhat liput – lipun punaiset ja valkoiset kankaat ovat Minskistä miltei loppu 7:27
Katso myös video: Tästä syystä Valko-Venäjän kaduilla liehuvat vanhat liput – lipun punaiset ja valkoiset kankaat ovat Minskistä miltei loppu.

Liettuassa vierailulla oleva ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo tavanneensa maassa Valko-Venäjän opposition presidenttiehdokkaan Svetlana Tihanovskajan.

Haavisto on yksi ensimmäisistä ministereistä, jotka ovat tavanneet maanpaossa olevan Svetlana Tihanovskajan fyysisesti.

Ulkoministeri kertoo Ilta-Sanomille, että keskustelu Tihanovskajan kanssa on ollut pitkä.

– Hänen tilanteensa on hyvin vaikea: hän on ollut presidenttiehdokkaana ja saanut hyvän tuloksen. Kuinka hyvän? Sitä emme varmaankaan koskaan saa tietää, koska ääntenlasku ei ollut avointa näissä Valko-Venäjän vaaleissa. Hän on joutunut vaalien jälkeen siirtymään pakolaiseksi naapurimaahan, ja hänen miehensä on vankeudessa Valko-Venäjällä, Haavisto toteaa.

Haavisto kuvailee Tihanovskajan tilannetta haastavaksi. Hän kertoo käyneensä Tihanovskajan kanssa keskustelua myös siitä, voisiko Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjistä olla apua tässä tilanteessa.

Valko-Venäjän vaaleja Haavisto kuvailee "surulliseksi prosessiksi".

Hän kertoo Tihanovskajan ohjeistaneen mielenosoittajia pysymään rauhallisina, vaikka provokaatioita ilmenisikin.

Lue myös:

    Uusimmat