Paula Vesala ja Mikko Kosonen saivat Nyrkki-palkinnon toiminnastaan musiikkialan hyväksi – Vesala: "Kulttuurin asiaa täytyy ajaa"

Kaksikko Paula Vesala ja Mikko Kosonen ei aio vastaisuudessakaan vaieta kulttuurialan ahdingosta.

Muusikkojen liitto on myöntänyt 7. kesäkuuta Nyrkki-palkinnon laulaja Paula Vesalalle, artistinimeltään Vesala, ja kitaristi Mikko Kososelle. Korona-aikana kulttuurialan äänekkäät puolestapuhujat saivat palkinnon merkittävästä työstään muusikkoyhteisön ja koko musiikkialan hyväksi.

– Muusikko Paula Vesala on määrätietoisesti nostanut esiin musiikin esittäjien epäoikeudenmukaista tilannetta. Vesala on toiminut kollegojensa ja muusikkoyhteisön hyväksi poikkeuksellisella rohkeudella sekä laittanut itsensä likoon puhuessaan suoraan ja oikeudenmukaisuutta puolustaen, Muusikkojen liitto kirjoittaa Instagramissa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Muusikko Mikko Kosonen on väsymättä ja näkemyksellisesti käynyt keskustelua musiikkialan ja musiikin esittäjien ahdingosta. Kosonen on haastanut niin päättäjiä kuin musiikkialaa aktiivisella osallistumisellaan ja aloitteellisuudellaan yhteiskunnallisessa keskustelussa sekä edistänyt musiikin esittäjien asemaa, julkaisu jatkuu Instagramissa Muusikkojen liiton profiilissa.

Myös palkinnonsaajat ovat kommentoineet saavutustaan omilla Instagram-tileillään.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Suuri kiitos tästä. Olemme Mikon kanssa olleet aktiivisia puhujia koronapandemian aiheuttamien myllerrysten keskellä. Lähtösyy olivat tietenkin kollegamme, kaikki alamme työntekijät. Kiitän teitä kaikkia arvokkaasta työstänne ja siitä, mitä olette antaneet sen avulla koko yhteiskunnallemme. Kiitän teitä työstänne, sillä viime vuosina sitä on mitätöity ja poljettu niin rajusti, että jälkiä korjataan vielä vuosia, Vesala kirjoittaa julkaisussaan.

Vesala kertoo ennen pandemiaa luulleensa, että tämän päivän sivistyneessä yhteiskunnassa taiteen ja kulttuurin arvo on kiistaton.

– Nyt tiedän, että ei ole, ei Suomessa. Kulttuurin asiaa täytyy ajaa. Kaikkien puolueiden. Kaikkien ihmisten. Ihan vaikka esimerkiksi lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja sitä kautta tulevaisuuden takia. Taideharrastukset ehkäisevät syrjäytymistä, lisäävät sosiaalista hyvinvointia, parantavat oppimis- ja vuorovaikutustaitoja. Pääsy kulttuurin ja taiteen pariin on jokaisen ihmisen perusoikeus vapaassa demokratiassa, Vesala kirjoittaa päättäväisesti.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kosonen kiittää niin ikään tunnustuksesta ja onnittelee kollegaansa Vesalaa, mutta peräänkuuluttaa yhä valtavaa määrää työtä, jota täytyy tehdä suomalaisten kulttuurialan toimijoiden olojen ja sosiaaliturvan parantamiseksi.

– Menneet kaksi vuotta avasivat silmämme. Poliitikot eivät näe alaamme tasa-arvoisena verrattuna moniin muihin aloihin Suomessa. Se on surullista, ja myös suoraan sanoen typerää. Luomme sekä henkistä että taloudellista hyvinvointia, ja olemme olennainen kivijalka demokratiassa ja sivistyksessä, Kosonen kirjoittaa julkaisussaan Instagramissa.

Kosonen lisää, että vaikka aktivismista oli hyötyä, niin kulttuurialan toimijoiden edessä oli käsittämätön, poliittinen betonimuuri. Ja tuo muuri ei ole edelleenkään muuttunut.

– Kulttuuri ja sen tekijät nähdään yhä häiritsevänä sivulauseena, joka voidaan ohittaa ”tärkeämpien” asioiden tieltä. On lyhytnäköistä redusoida kulttuuri ylimääräiseksi huvitukseksi, kun se kiistatta on yksi ihmisyytemme ja yhteisöllisyytemme peruspilareita. Juuri nyt saamme taas tehdä työtämme, mutta se ei tarkoita sitä, että asiat olisivat hyvin. Tartuntatautilaki on yhä täysin käsittämätön, sosiaaliturva on rikki, Taiken (Taiteen edistämiskeskus) tukijärjestelmä on rikki, ja alan ihmiset voivat huonosti, tai ovat vaihtaneet alaa. Aivovuoto on ollut massiivista, Kosonen kirjoittaa pitkässä Instagram-julkaisussaan.

Hän korostaa, että ihmiset eivät saa unohtaa mennyttä kriisiä, ja että korona-aika tulee käsitellä pohjiaan myöten.

– Koen vastuuta ja velvollisuutta jatkaa tällä aktivismin tiellä. Ja niin lupaan tässä myös tehdä. Voimia ja rakkautta kaikille, Kosonen päättää kirjoituksensa sydänemojiin.

Muusikkojen liiton Nyrkki-palkinnon on tehnyt kuvataiteilija Jani Leinonen, ja se on valettu ensimmäisen palkinnon saajan, muusikko Aki Haurun, nyrkin mallin mukaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat