Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Pastaa

Erilaisia pastoja
Erilaisia pastojaCopyright Alma Media Oyj 2001
Julkaistu 30.09.2003 17:31

Suomalaiset syövät pastaa lähes kolme kiloa asukasta kohti vuodessa, kun Italiassa vastaava luku on liki 30 kiloa. Suomessa eniten myytyjä pastalajeja ovat edelleen tutut ja edulliset makaroni ja spagetti. Italiassa erilaisia pastamuotoja on tarjolla noin 300. Syyksi muotojen runsauteen Barilla-pastayhtiön kokki Roberto Bassi selittää sen, että erilaiset kastikkeet vaativat seurakseen erilaisen pastan. Jo ennen pastan teollista valmistusta erilaisia muotoja löytyi runsaasti, sillä eri puolella Italiaa ja eri perheiden keittiöissä leivottiin pastoja eri muoteilla.

Italialainen erottaa oikean pastan vaikka silmät ja suu kiinni. Yksinkertainen "sormitesti" paljastaa, että okrankeltainen durumvehnästä valmistettu pasta soljuu irtonaisena ja kiinteänä sormien lomitse eikä kaipaa öljyä tai kylmävesihuuhtelua hyvän rakenteen antajaksi. Suomessa yleisempi, tavallisesta vehnästä tai eri vehnälajien sekoituksesta valmistettu pasta taas on oikeankin keittämisen jälkeen tahmeaa, puuromaista ja lisäksi ikävän hailakan väristä. - Italiassa tummankeltainen pasta on seksikästä, mutta hailakan harmaa ei kelpaa kenellekään, kertoo Roberto Bassi.

Oikea durum-pasta ei kaipaa öljyä

jauhopussijauhopussiCopyright Alma Media Oyj 2000

Durumvehnän ja tavallisen vehnän suurin ero on jyvien erilainen proteiinikoostumus. Durumvehnän proteiini on kiinteää ja pysyy keitettäessä hyvin pastan sisällä. Tavallisen vehnän proteiini taas on sitkeää ja elastisempaa, ja soveltuu paremmin kohotettaviin taikinoihin kuten leipään ja muihin leipomotuotteisiin. Keittämisen aikana tavallisesta vehnästä valmistetusta pastasta irtoaa proteiinia, joka tekee kypsän pastan pinnan tahmeaksi. Suomessa tätä vikaa on totuttu korjaamaan huuhtelemalla pasta kylmällä vedellä tai lisäämään kattilaan tilkka öljyä. Oikein keitettyyn durum-pastaan vettä tai öljyä ei kuitenkaan tarvita. - Sitä paitsi öljy sulkee pastan, jolloin kastike ei enää imeydy siihen, niin kuin sen pitäisi, Bassi opastaa.

Pastan oikeaa kypsyysastetta kannattaa testata maistamalla tai sormin kokeilemalla. "Al dente" on ehkä tunnetuin italiankielen sana Suomessa. Keitettyyn pastaan pitää jäädä pureskeluvaraa. Täytyy myös muistaa, että pasta kypsyy vielä, vaikka vesi on kaadettu pois. - Ainesten oikea suhde on kymmenen grammaa suolaa ja litra vettä per sata grammaa pastaa, Bassi kertoo. Suomessa moni keittää pastan liian vähässä vesimäärässä, jolloin rakenne kärsii.

Kananmunien lisääminen pastataikinaan parantaa tavallisesta vehnästä leivotun pastan rakennetta sekä väriä. Italiassa pastaa saa lain mukaan kuitenkin valmistaa vain durumvehnästä, olipa siinä kananmunia tai ei.

Pastankeittäjän muistilista:

kierremakaroonikierremakarooniCopyright Alma Media Oyj 2001

1 l vettä + 10 g suolaa / 100 g pastaa

- Valitse pastaan keittämiseen riittävän suuri kattila ja laske siihen reilusti vettä. Lisää suolaa 10 g / 1 l vettä.
- Varaa kuivaa pastaa 60-100 g / ruokailija
- Lisää pasta reilusti kiehuvaan veteen.
- Sekoita kypsyvää pastaa puuhaarukalla, muutaman kerran.
- Keitä "al dente" eli niin että se tuntuu hampaissa vielä hieman kovalta.
- Noudata pakkauksen kypsennysaikoja.
- Kaada kypsä pasta suoraan lävikköön ja annostele tarjolle tai sekoita kastikkeeseen.

Jos pasta keitetään etukäteen ennen tarjoilua, se keitetään juuri ja juuri kypsäksi ja huuhdotaan lävikössä ensin nopeasti kuumalla ja sen jälkeen kylmällä vedellä vähintään kolme minuuttia, jolloin kypsyminen pysähtyy. Pasta kuumennetaan uudestaan kastamalla se kiehuvaan veteen ja valutetaan sen jälkeen hyvin.

Puhalla pölyt pastakoneesta!

Kesällä ja lomaille kannattaa kaapissa pölyttynyt pastakone nostaa taas esiin ja ryhtyä puuhaan.

Munaton pasta

175 g Durumjauhoja
125 g tavallisia vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
1 3/4 dl vettä (tarpeen mukaan enemmän)
Pastataikinan voi valmistaa monitoimikoneessa tai yleiskoneessa. Yhdistä sekoituskulhoon kaikki aineet paitsi n. 60 jauhoista. Vaivaa noin 3-5 minuuttia. Lisää tarvittaessa jauhoja.

Munapasta
Munapastaa ei kuivata vaan se syödään aina tuoreena.

200 g Durumjauhoja
2 kanamuna
öljyä
suolaa

Valmistetaan kuten munaton pasta.

Pastan värjääminen:

Punainen pasta: Lisää muniin 1 rkl tomaattisosetta tai 2-3 rkl soseutettua kypsää porkkanaa tai punajuurta. Keltainen pasta: Väriaineeksi kurkumaa tai sahramia.
Yrttipasta: Lisää muniin 2 rkl hienonnettua tuoretta persiljaa, basilikaa, tai muita tuoreita yrttejä.

Peitä taikina kelmulla ja anna levätä huoneenlämmössä vähintään tunti.

Pastataikinan alustaminen ja kauliminen pastakoneella

- Pyyhkäise koneen teloja hiukan jauhoilla. Aseta telat koreimpaan asentoon ja syötä taikina läpi. Taita taikina niin, että muodostuu neliö ja syötä uudelleen. Toista noin 7-10 kertaa, kunnes taikina on sileää ja kimmoisaa. - Madalla telaa pykälän verran ja syötä taikinasuikale läpi. Jatka kaulimista kaventaen telojen etäisyyttä pykälä kerrallaan, kunnes taikinalevy on riittävän ohut (noin 0,5-1,5 mm)
- Leikkaa haluamasi kokoisia ja muotoisia pastoja tai syötä nauhamakarooniksi.

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Alligaattori sai porttikiellon ruokakauppaan YhdysvalloissaNäin maalaavat Beebrahimovic ja Beemu Pukki! Suomalaistutkija opetti kimalaiset pelaamaan jalkapalloaLaihdutuslääkkeissä huolestuttava trendiMoni luulee, että Gore-Tex-vaatetta ei saa pestä – asia on päinvastoinHaaveiletko upeasta sormuksesta? Jalokiven hinta perustuu neljään kriteeriinRuotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen22:42
    Luonto ja eläimet

    Alligaattori sai porttikiellon ruokakauppaan Yhdysvalloissa

  • Eilen21:35
    Kevennykset

    Näin maalaavat Beebrahimovic ja Beemu Pukki! Suomalaistutkija opetti kimalaiset pelaamaan jalkapalloa

  • Eilen20:06
    Painonhallinta

    Laihdutuslääkkeissä huolestuttava trendi

  • Eilen19:50
    Vaatteet

    Moni luulee, että Gore-Tex-vaatetta ei saa pestä – asia on päinvastoin

  • Eilen18:55
    Jalokivet

    Haaveiletko upeasta sormuksesta? Jalokiven hinta perustuu neljään kriteeriin