Passiin annettu sormenjälki avuksi rikosten selvittämiseen ja torjuntaan – ministeriö selvittää

Sisäministeriön käynnistämässä hankkeessa tutkitaan, voisiko sormenjälkitunnisteen käytön ulottaa vakavien rikosten selvittämiseen tai torjuntaan.

Sisäministeriö on käynnistänyt selvityksen siitä, voisiko kansalaisten passeihin antamia sormenjälkitunnisteita käyttää hyväksi rikosten torjunnassa, paljastamisessa ja selvittämisessä.

Ministeriö päätti perjantaina asettaa hankkeen selvittämään sitä, millaisia oikeudellisia reunaehtoja passeja varten annettujen sormenjälkien käyttöön liittyy, jos niiden käyttöä laajennettaisiin myös rikosten selvittämiseen.

Nykyisin biometriset tiedot, kuten kuva ja sormenjälki, tallennetaan sekä passi- että henkilökorttirekisteriin. Kyseisiä tietoja voi muuten käyttää ainoastaan onnettomuuden tai rikoksen uhrin tunnistamiseksi, jos tunnistaminen ei muuten onnistu.

Poliisilla ja esitutkintaviranomaisilla on puolestaan ollut omat rekisterinsä käytössä rikosten torjuntaan.

Sisäministeriön tiedotteen mukaan hankkeessa selvitetään muun muassa sitä, voisiko passien sormenjälkitietoja käyttää kaikkein vakavimpien rikosten torjunnassa. Ministeriö viittaa hallintovaliokunnan mietintöön, jonka se antoi Euroopan unionin ID-asetusta koskevien lakien päivityksen yhteydessä keväällä 2021.

–  Tämä voisi valiokunnan mukaan tarkoittaa esimerkiksi haavoittuvassa asemassa olevaan henkilöön kohdistuneen törkeän seksuaalirikoksen ja siihen liittyvän henkirikoksen selvittämistä, ministeriön tiedotteessa todetaan.

Sisäministeriön selvityksen on määrä valmistua eduskunnan syysistuntokauden alkuun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat