Mainos

Passien voimassaoloaika lyhenee

Passien voimassaoloaika on lyhenemässä viiteen vuoteen. Lähitulevaisuudessa passeihin tulee biometrinen tunniste.

Hallitus antaa huomenna eduskunnalle esityksen uudesta passilaista. Ensimmäisessä vaiheessa uudistettavien passien sirulle talletetaan biometrisenä tunnisteena vain kasvokuva.

Uudistuksen takia passin voimassaoloaika lyhenee kymmenestä vuodesta viiteen vuoteen. Myös väliaikaisen passin saamisedellytyksiä kiristetään. Nykykäytännön tapaan alle 15-vuotiaita ei voi merkitä vanhempien passiin. Myös seuruepassin käytöstä luovutaan.Vanhat passit kelpaavat voimassaoloajan. Sormenjälkien käyttöönoton edellyttämät säädösmuutokset valmistellaan erikseen myöhemmin.

Kansalaisten palvelua on tarkoitus parantaa siten, että passia voi hakea mistä tahansa kihlakunnan poliisilaitoksesta. Passin myöntäminen ei olisi siten sidottu enää hakijan kotikunnan poliisilaitokseen.

Muutos perustuu viime joulukuussa hyväksyttyyn EU:n asetukseen. Sen taustalla taas on Yhdysvalloissa vuonna 2002 hyväksytty laki, jolla pyritään raja- ja viisumiturvallisuuden edistämiseen. Lain mukaan viisumivapauden jatkumisen edellytyksenä on, että viisumivapaussopimuksen tehneellä valtiolla on viimeistään 26. lokakuuta ohjelma, jonka mukaisesti se myöntää biometrisellä tunnisteella varustettuja passeja.

EU:n asetuksen mukaan matkustusasiakirjaan tulee sisällyttää teknisenä osana siru, joka sisältää biometrisenä tunnisteena kasvokuvan. Toisena biometrisenä tunnisteena tulevat käyttöön sormenjäljet.

Passilain uudistus ja biometristen tunnisteiden käyttöönotto toteutunee ensi vuodenvaihteen tienoilla.

Erilaisia tulkintoja

Yhdysvaltojen lain soveltamisesta on kuitenkin liikkeellä erilaisia tulkintoja. Brysselistä on tullut tietoja, joiden mukaan Yhdysvallat vaatisi jo kyseisestä päivästä alkaen biometrisellä tunnisteella varustetun passin. Se merkitsisi, ettei vanhalla passilla voisi enää matkustaa Yhdysvaltoihin ilman viisumia. Sisäministeriö on kuitenkin Yhdysvaltojen viranomaisilta saanut tiedon, että vanhat passit kelpaisivat edelleen.

EU:n asetuksen mukaan kunkin jäsenmaan on ryhdyttävä valmistamaan uudenlaisia passeja. Kasvotunnisteen käyttöönoton siirtymäaika on 18 kuukautta viime helmikuun lopusta. Näin ollen uusia passeja on oltava saatavissa viimeistään ensi vuoden syyskuun alusta. Sormenjälkien käyttöönoton siirtymäaika on kolme vuotta. Vanhat passit ovat voimassa niin kauan kuin passiin on merkitty.

Sirun käyttöönotto merkitsee sitä, että passiin voi merkitä vain yhden ihmisen tiedot. Näin ollen on selvää, ettei alaikäistä voi enää merkitä vanhempien passiin. Sama sääntö koskee myös seuruepassia. Nykyisin jokaisella Yhdysvaltoihin matkustavalla pitää olla oma passi.

Kymmenen vuoden voimassaoloaika on myös joissain tapauksissa ollut liian pitkä. Esimerkiksi 8-vuotiaana passin saaneen ulkonäkö on luonnollisesti erilainen 18-vuotiaana. Paljon matkustelevilla passi myös helposti nuhjaantuu tai rikkoutuu. Vastedes passin valmistajatkaan eivät takaa sirun toimivuutta viittä vuotta pidempään.

Uudistuksessa on tärkeää myös tietosuoja. Sirun tietojen lukeminen edellyttää, että passin koneluettava kenttä luetaan ensiksi. Näin ollen tietojen ns. etälukeminen ei ole mahdollista. Konelukukentän lukeminen edellyttää myös passin avaamista.

Lakiin tulee myös määräys passin haltijan velvollisuudesta säilyttää passi huolellisesti. Passin haltija vastaisi huolimattoman käytön seuraamuksista. Passiin ei saisi tehdä myöskään mitään omia merkintöjä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.