Pasia on piinattu jo vuosia – hänen nimissään tilataan kiusallaan lehtiä, sairaalakäyntejä ja jopa huvipuistosynttäreitä – "Siellä oli tarjoilutkin valmiina"

Pasin  nimissä tilattu tuotteita netistä jo kymmenien tuhansien eurojen edestä 1:22

Lahtelaisen tubettajan Pasi Viherahon kohtaama kiusaaminen jatkuu yhä. Hän joutuu viikottain perumaan hänen nimissään tehtyjä lehtitilauksia. Mies toivoo Suomeen keskustelua tietoturvan tämänhetkisestä tilanteesta ja lakimuutosta, joka turvaisi paremmin ihmisten identiteettiä.

MTV kertoi viime vuonna, että lahtelainen Viheraho on saanut nimellään ilman lupaa tehtyjä lehti- ja tavaratilauksia yli 30 000 euron edestä. 

Nyt, noin vuotta myöhemmin, Viheraho kamppailee yhä nimissään tehtyjen lehtitilausten kanssa; postilaatikkoon kannetaan sakkomaksuja peruuttamattomista lääkärinajoista ja laskuja hotellikäynneistä.  

– Näitä ei ole enää joka päivä, mutta joka viikko on jotain.

Viheraho arvioi sakkomaksuista ja tilauksista kertyneen summan kohonneen jo 100 000 euron paikkeille.

– Pelkästään peruuttamattomista lääkäriajoista on lähtenyt perintään noin 1000 euroa, mies kertoo.

On hänen nimissään tehty uhkauksiakin. Keskustelupalstalla Viherahon nimellä uhattiin koulua, ja asiasta kiinnostuivat sekä poliisi että media.

– Netissä väitettiin myös, että aion ampua poliitikkoja eduskunnassa ja räjäyttää lopuksi talon. 

Videolla Pasi kertoi tilanteesta vuosi sitten. 

Hautajaisia, huvipuistosynttäreitä ja hotellihuoneita

Viherahon henkilötietoja on käytetty niin monta kertaa, että kaikki tapaukset eivät heti edes palaudu mieleen. Viheraho kertoo nimissään varatuista hautajaisista, hotellihuoneista ja tilatuista pitsoista. 

Huvipuisto Tykkimäelle joku oli tilannut synttärijuhlapaketin Viherahon nimissä.

– Siellä oli turhaan tehty tarjoilutkin.

Viherahon mukaan hänelle on yritetty tehdä useita sähkösopimuksia.

– Jos minulla ei olisi ollut määräaikaista sähkösopimusta, sopimukset olisivat tulleet voimaan.

Myös Viherahon pankkikortteja ja jopa pankkitili suljettiin, kun pankkiin oli ilmoitettu kadonneista korteista ja tunnuslukutaulukoista.

– Tämä kaikki onnistuu liian helposti. Kuka vaan voi tilata mitä vaan toiselle henkilölle, kunhan tällä on tietyt tiedot. Ei tarvita kuin nimi, osoite ja henkilötunnus. Aina tietojen ei tarvitse edes olla oikein.

Viherahon henkilötunnus on todennäköisesti joutunut vääriin käsiin, kun omaa YouTube-kanavaa pitävä Viheraho erehtyi kerran näyttämään videollaan lappua, jossa näkyi hänen henkilötunnuksensa.

Viheraho ihmettelee, miksei yrityksissä varmisteta tarkemmin, kun joku tekee tilauksen tai varauksen. 

– Tietoturvassa on parantamisen varaa.

Viheraho on joutunut hakemaan itselleen turvakieltoa. Sellaisen saa henkilö, jonka turvallisuuden nähdään olevan uhattuna. Turvakielto suojaa Viherahoa, sillä hänen henkilötietojaan ei luovuteta kenellekään. Samalla turvakielto myös vaikeuttaa elämää. 

– Turvakielto estää lähestulkoon kaikki yhteydenotot, koska osoitettani ei ole missään saatavilla. Joudun asioimaan kaikissa virastoissa henkilökohtaisesti. Puhelimitse en esimerkiksi enää voi vaihtaa puhelinoperaattoria.  

Oikeudenkäyntiä ja lakimuutosta odotellessa

Viheraho on sanojensa mukaan tehnyt satoja rikosilmoituksia, mutta poliisi on saanut kiusantekijöistä kiinni vain kaksi. 

Oikeudenkäyntiä Viheraho odottaa yhä, pessimistisenä.

– Syyteoikeus vanhenee näissä asioissa kahdessa vuodessa. Tässä miettii, ehditäänkö päästä oikeussaliin ennen sitä.

Viheraholla ei itsellään ole aikaa perua jokaista tilausta tai varausta, ja hän kaipaakin sellaista lakia, joka paremmin suojaisi identiteettivarkauksilta.

– Vähintään sellainen lakimuutos tarvittaisiin, jossa yritys menettäisi kaikki mahdollisuutensa periä saataviaan niissä tapauksissa, kun tilauksen tai oston on voinut tehdä pelkällä lomakkeella varmistamatta henkilötietojaan.

Lue myös:

    Uusimmat