Mainos

"Parvekkeella saa jatkossakin tupakoida, mutta..."

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti tänään tupakkapoliittisen toimenpideohjelmansa, jossa ehdotetaan useita tiukennuksia.

Ministeriö esittää, että tupakointi kiellettäisiin muun muassa uimarannoilla, huvipuistoissa, bussikatoksissa ja tietyin edellytyksin parvekkeilla.

Erityisesti parveketupakoinnin kieltäminen on herättänyt jo vuosia rajuja mielipiteitä puolesta ja vastaan. Tiukennusehdotuksessa ei oteta selkeää kantaa parveketupakoinnin täydelliseen kieltämiseen. 

Tupakkalakiin tulisi lisätä säännös, jonka mukaan taloyhtiöt voivat tietyin edellytyksin päättää tupakoinnin kieltämisestä tai rajoittamisesta asuinkiinteistössä.

Terveydensuojelulain (763/1994) perusteella asuntoon tulevan hajun, savun ym. aiheuttaman terveyshaitan takia tulee ryhtyä toimenpiteisiin terveyshaitan poistamiseksi. Korkeimman hallinto-oikeuden 2012 tekemien päätösten mukaan toisen asunnon parvekkeella tapahtuvaa tupakointia ja siitä aiheutuvan tupakansavun kulkeutumista naapuriin ei kuitenkaan voitu kieltää, koska ei voitu todeta selkeää terveyshaittaa. Tämän johdosta tupakkalain tulisi tietyin edellytyksin mahdollistaa taloyhtiön puuttuminen tupakointiin.

(Lähde: STM Tupakkapoliittinen toimenpideohjelma)

– Lähtökohta on se, että saa tupakoida, mutta jos se aiheuttaa selvästi haittaa naapurille, sen voisi kieltää, sanoo ministeriön neuvotteleva virkamies Meri Paavola MTV Uutisten haastattelussa. 

Mahdolliset lakimuutokset voisivat tulla voimaan jo 2016.

– Parveketupakointi on asia, joka selkeästi on tullut meille kansalaispalautteen myötä. Se puhuttaa kansalaisia.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.