Mainos

Parveke viihtyisäksi

Muutoksen suunnittelu Helena Karihtala

Kesäinen muutoskohde on tällä kertaa kerrostaloasunnon tilava parveke. Viisihenkinen perhe on hiljattain muuttanut omakotitalosta tähän uuteen kerrostaloasuntoon, jossa on kaksi erillistä parveketta. Toinen niistä on tämä tilava n.15 m2 kokoinen lasitettu parveke, jossa on tarkoitus ruokailla kesäisin ja nauttia myös rehevästä kukka- ja hyötykasviloistosta.

KUVA:Ennen muutosta.

Parveke on jaettu kahteen osaan. Pienempi osa on kasvien kasvattamiselle ja toinen isompi osa oleskeluun ja ruokailuun. Perheen äiti on oikea viherpeukalo ja kiinnostunut kasvien kasvattamisesta, se myös näkyy tässä parvekkeessa.

Pienet taimet odottavat koulimista ja siirtoa suuremmille kasvualustoille. Kasveja on nyt niin paljon, että ne pitäisi järjestää tilaan siten, että valo riittää kaikille eivätkä ruukut peitä kasveja toisiltaan. Iso ikkunapinta mietityttää myös kasvien viihtyisyyttä ajatellen. Kesällä lämpötila nousee huimaksi auringon porottaessa koko iltapäivän parvekkeelle, siksi sinne halutaan jonkinlainen auringonsuoja sekä myös hivenen näkösuojaakin.

Oleskeluosaan kaivattiin viihtyisyyttä, onhan se ikään kuin asunnon jatke. Nykyiset kalusteet on kerätty tuttavien varastoista, sillä aikaisemmat omakotitalon puutarhakalusteet eivät olisi mahtuneet tänne. Kokonaisuus hieman ontuu ja yhtenäinen ilme puuttuu. Toiveena on kotoisa, mutta modernihko ilme. Kalustevalinnat on tehtävä siten, että ne kestävät tilassa myös talven yli. Parvekkeen lattian työstö on hieman epäonnistunut ja se kaipaa myös pientä korjausta.

Muutos alkoi miettimällä, mistä oltaisiin valmiita luopumaan ja mitä parvekkeelle haluttaisiin lisää. Vanhan korituolin tilalle toivottiin lepotuolia, jossa olisi kiva lueskella ja muuten vain rentoutua. Lepotuoliksi valittiin kovapuinen kansituoli, joka kestää hyvin sään vaihtelut.

Kansituoli on myös aika siro kooltaan, joten sekin puolsi hyvin valintaa. Usein lepotuolit ovat kaksi metriä pikiä. Pehmuste verhoiltiin vanhalla Marimekon pöytäliinakankaalla. Kankaassa on sattumoisin samaa sinisen sävyä, mitä on parvekkeen takaseinässäkin.

Parvekkeella oli myös vanha takorautainen pöydän jalka, josta oli kansi mennyt rikki. Uusi kansi on tehty keittiön tiskialtaan kohdalta leikatusta pöytälevystä, joka muotoiltiin pyöreäksi. Ruokailutilaan hankittiin myös kauniisti kukkiva omenapuu.

Vanha ruokailutilan pöytä oli kooltaan sopiva, joten se säilytettiin. Jalat vain petsattiin tummemmaksi ja punainen kansilevy sai peitokseen uuden pöytäliinan. Vanhat tuolit koettiin liian pieniksi. Tilalle hankittiin modernihkot terassituolit, joissa on musta verkkopunos istuinosassa ja kovapuiset käsinojat. Muutoin tuolit ovat alumiinia ja mukailevat uuden talon henkeä.

Alumiinin ja harmaan sävyä on myös uusissa sälekaihtimissa. Ne tekevät parvekkeen huonemaisemmaksi estäen samalla sitä myös liialta auringon paisteelta. Kattoon porattiin muutama paikka koukuille, joihin voi asentaa amppelikukkia tai kuten nyt, tunnelmallisen kynttelikön.

Viherpuolen ilme muuttui, kun säilytyslaatikot petsattiin ja kansilevyjen päälle asetettiin pehmustetyynyt. Tyynyihin tehtiin päälliset samasta kankaasta kuin mitä pöytäliinakin on. Kätevät säilytyslaatikot toimivat nyt myös istuimina ja kokonaisuus on hieman sohvamainen.

Kukkaruukuille hankittiin konsolipöydät, joiden jalat lyhennettiin sopivaan korkeuteen. Pöydät olivat muuten mitoiltaan sopivat, vain korkeutta oli hieman liikaa. Kun kulmaan sijoitetun konsolipöydän jalat ovat lyhyemmät, saatiin se sijoitettua kätevästi osittain toisen pöydän alle. Nyt kasvit näkyvät kaikki yhtä aikaa ja lattiatilaakin saatiin säästettyä.

Pientä askaretta annettiin myös perheen lapsille. He maalasivat muutaman vanhan kukkaruukun teemaan sopivilla maalisävyillä, vaalean vihreällä ja tummansinisellä.

Tuotetiedot:

 • Aurinko/kansituoli: Blanca-aurinkotuoli, FSC-sertifioitua kovapuuta, 145 €, Isku
 • Aurinkotuolin pehmuste: Tajoustalon lepotuolin pehmuste, joka verhoiltiin vanhalla Marimekon sinisellä Isot kivet-kankaalla.
 • Ruokapöydän tuolit: Pinottavat Rumga-tuolit, runko alumiinia käsinojissa kovapuuta, istuin- ja selkänojaosa säänkestävää verkkomaista kangasta. Hinta 75 € kpl, Isku
 • Kukkien sivupöydät: Kovapuiset Blanca-sivupöydät, 3 kpl, jotka lyhennettiin haluttuun korkeuteen (mitat normaalisti 120 x 40 x 78 cm). Hinta 85 € kpl, Isku
 • Kukkaruukkujen maali: Tikkurilan Miranol, sävyt tummansininen N357 ja lime K387. Tikkurila www.tikkurila.fi
 • Sälekaihtimet: Sundecor, väri alumiini, leveys 25 mm. Hinta yht. 320 € ja asennus 180 €, Decorama Oy, Marianna Äikäs, 09-4153 1208 www.decorama.fi
 • Pöytäliina- ja tyynykangas: Marimekon pienet kivet, väri limen vihreä. Hinta 19,70 € metri, Marimekko www.marimekko.com
 • Kynttelikkö: Ikean Kvartil 12 kynttilän kynttelikkö, johon voi laittaa joko kruunukynttilät, tuikut tai pienet kynttilät. Hinta 29,95 €, Ikea www.ikea.fi
 • Tuikut/kynttilät: Ikean Tundra-tuoksukynttilätt, joissa vesimelonin tuoksu. Paketissa 4 kpl, 1,95 € paketti, Ikea www.ikea.fi
 • Kastelukannu: Ikean Vinet-kastelukannu, väri lime. Hinta 4,95 €, Ikea www.ikea.fi
 • Paperiservetit: Ikean Fantastik-servetit 50 kpl. Hinta 1,95 € paketti, Ikea
 • Astiat: Kaikki astiat Iittala. Juomalasit, Aino Aalto- yleislasi 5,95 € kpl
 • Vesikannu: Aino Aalto 120 cl kirkas kaadin, 58 €
 • Viinilasit: Essence valkoviinilasit 11,45 € kpl
 • Viinikarahvi: Essence 100 cl kirkas karahvi, 29,30 €
 • Aterimet: Citterio ruokahaarukat 8,15 € kpl ja veitset 11 € kpl
 • Lautaset: Teema-lautaset tummansininen (halk. 21 cm) 9,90 € kpl
 • Salattikulho: Teema-kulho tummansininen (halk. 30 cm) 29,90 €
 • Mariskoolit ja maljakko asukkaan omat.
 • Iittala Oy Ab Puh. 02004393507 Sekä hyvin varustetut tavaratalot ja marketit.

(T.i.l.a. 24.5.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.