Pariskunta luuli pääsevänsä katsomaan vuokrattavaa huonetta – kaksikko huumattiin ja nainen raiskattiin

2:29
Uutisissa aiemmin: Lapsien seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien nettivihjeiden määrä on kaksinkertaistunut

Nainen raiskattiin Espoossa vuoden 2018 syyskuussa. Sitä ennen nainen ja hänen puolisonsa olivat luulleet löytäneensä itselleen uuden vuokrahuoneen.

Nainen oli yhdessä aviomiehensä tavanneet kauppakeskus Sellon ulkoportailla miehen, jonka kanssa he olivat keskustelleet asunnottomuudesta. Mies oli kertonut, että hänellä olisi huone vuokrattavana, ja mies ja nainen voisivat sen halutessaan vuokrata.

Miehen mukaan he olivat yösijasta iloisina lähteneet kyseiselle omakotitalossa sijaitsevalle asunnolle miehen kanssa.

Epäilyttävä juoma vei toimintakyvyn

Asunnossa iltaa oli vietetty alkoholia juoden ja kannabista polttaen. Jossain vaiheessa naiselle oli tarjottu siideriä, jossa hän kuvaili olleen kemiallinen väkevä maku, kuin sitä olisi niin sanotusti terästetty viinalla. Naisen mukaan hän oli kysynyt siiderin sisältöä. Pian hänen ajantajunsa "oli alkanut heittää", eikä hän pysynyt enää kunnolla pystyssä.

Tästä seuranneen väsymyksen vuoksi nainen oli ohjattu nukkumaan huoneeseen. Naisen mies oli ottanut naisen siideriä, vaikka asunnon isännät olivat hänen mukaansa kieltäneet häntä juomasta sitä. Miehen mukaan siiderin jälkeen hänestä oli tuntunut, ettei hän enää jaksanut tai pystynyt liikkumaan, ja hän oli menettänyt ajantajunsa.

Käräjäoikeus piti varsin mahdollisena, että juomalla on ollut tokkuraisuutta aiheuttava vaikutus. Naisen veresta löytyi myöhemmin tutkimuksissa alkoholijuomien sisältämän etanolin lisäksi laaja cocktail erilaisia rauhoittavia lääkkeitä ja opioideja, minkä lisäksi verenkierrossa oli myös muun muassa jälkiä amfetamiinista.

Mies löysi vaimonsa raiskattuna

Naisen ollessa huoneessa hän oli kertomansa mukaan sellaisessa tilassa, ettei hän voinut edes istua. Jossain vaiheessa häneltä oli revitty vaatteita ja hän kertoi yrittäneensä huutaa apua. Hän kuvaili oikeudelle, ettei hänen vartalonsa totellut hänen mieltään eikä hän pystynyt nostamaan edes käsivarttaan. Nainen raiskattiin huoneessa.

Mies kertoi huomanneensa, että naisen huoneessa viipyi ihmisiä, joten hän oli kertomansa mukaan "kerännyt itsensä" ja löytänyt naisen huoneesta rinnat paljaana. Naisen mukaan mies oli tullut huoneeseen, tajunnut mitä oli tapahtunut ja alkanut auttaa naiselle vaatteita päälle.

Miehen mukaan hän puki naisen kuin lapsen ja joutui käytännössä raahaamaan naisen pois asunnosta. Uhkaavaksi tilanteen kokenut mies kertoi, että oli tehnyt selväksi, että "pistäisi turpaan", jos heidän lähelleen tultaisiin ja heitä estettäisiin lähtemästä.

He kulkivat Leppävaaran juna-asemalle, jossa soittivat poliisin ja kertoivat epäillystä raiskauksesta. Poliisiauto haki heidät juna-asemalta ja veivät hysteeriseksi sekä itkuiseksi kuvaillun naisen tutkimuksiin.

Miehellä oli tilillään aiempi raiskaus

Tutkimuksissa naisen emättimestä löytyi selviä merkkejä yhdynnästä, eikä oikeus pitänyt uskottavana teosta syytetyn miehen kertomusta siitä, että yhdyntä oli tapahtunut yhteisestä halusta. Oikeuden mukaan nainen oli avuttomassa tilassa pääosin voimakkaan ja lähes tajuttomuuteen johtaneen päihtymystilansa vuoksi. Siksi hän ei myöskään voinut puolustaa itseään raiskaukselta.

Vuonna 1972 syntynyt mies tuomittiin 1 vuoden 9 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen raiskauksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta. Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan uhrille 500 euroa kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta sekä 4 000 euroa kärsimyksestä.

Miehellä oli kontollaan vuosikymmen aiemmin tapahtunut törkeä raiskaus ja jokin aika sen jälkeen tehtyjä pahoinpitelyitä.

Myös toista asunnossa ollutta miestä syytettiin raiskauksesta, mutta tämän osalta syyte kaatui näytön puutteeseen. Hänet tuomittiin sakkoihin kannabikseen liittyvästä huumausainerikoksesta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja