Parhaat omenareseptit: Omenapiirakka, kaurapaistos ja crepit

Syksyn tullen on aika hyödyntää pihan maukkaat omenat ja leipoa niistä suussa sulavia herkkuja.

Omenoista saa tehtyä monenlaisia ruokia aina suolaisista liharuoista suussa sulaviin jälkiruokiin. Leivonnaisten ykkönen on monen mielestä varmasti perinteinen omenapiirakka. Mehevä piirakka syntyy helposti valmiista Myllyn Paras Kauramurotaikinasta:

1 pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (400 g)

Täyte:
n. ½ l omenalohkoja
1 tlk kermaviiliä (200 g)
1 kananmuna
½-1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Ota taikina sulamaan n. ½ tuntia ennen käyttöä tai sulata hetki varovasti mikroaaltouunissa. Levitä kauramurotaikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä päälle ohuet omenalohkot ja sekoita muut täytteen aineet keskenään ja kaada piirakalle. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 30 min, kunnes piirakka saa kauniin värin. Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Kokeile myös marjoilla, esim. mustikoilla tai puolukoilla.

Rommilla maustettu omena-kaurapaistos

Syksyn kahvipöydän ehdoton herkku on omenapaistos. Vaihtelua paistokseen saat käyttämällä eri hiutaleita ja mausteita. Tämä paistos on maustettu lurauksella rommia.

  • 2 dl kirsikoita, luumusuikaleita tai rusinoita
  • ½ dl rommia tai likööriä (tai muutama tippa rommi- tai likööriesanssia + vettä)
  • Noin 10 kotimaista omenaa (hapokasta)
  • 1 tl kanelia
  • Päälle:
  • 150 g voita tai margariinia, voi olla laktoositon
  • 1½ dl fariinisokeria
  • 4 dl Myllyn Paras (Iso) Kaurahiutaleita
  • 1 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

Liota kirsikoita, rusinoita tai luumusuikaleita rommissa tai liköörissä 1-2 tuntia. Lohko kuoritut omenat voideltuun, laakeaan uunivuokaan. Kaada maustuneet kirsikat, luumut tai rusinat liemineen sekaan. Ripottele pinnalle kanelia.

Sulata rasva ja lisää fariinisokeri, kaurahiutaleet sekä vehnäjauhot. Levitä seos omenalohkojen päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin puoli tuntia. Tarjoa (vaahdotetun) vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

VINKKI: Kokeile omenoiden ja kaurahiutaleiden tilalle seuraavia: mustikat & Myllyn Paras Ruishiutaleet, puolukat & Myllyn Paras Neljän Viljan Hiutaleet tai päärynät & Myllyn Paras Tattarihiutaleet.

Täyteläiset omenacrepit

Ihanan ohuet crepit valmistetaan melko täyteläisestä taikinasta, jossa on normaalia lettutaikinaa enemmän munaa ja kermaa. Kätevimmin crepit syntyvät valmiista lettu- ja vohvelijauheesta. Ole paistaessa tarkkana, että crepit eivät pala.

Crepit

Noin 12 kpl

  • 3 munaa
  • 4 dl maitoa tai kermamaitoa (voi olla laktoositonta)
  • 2 dl Myllyn Paras Karkea- tai Erikoisvehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl voisulaa tai öljyä

Riko munat kulhoon ja vatkaa munien rakenne rikki. Vatkaa joukkoon neste, jauhot, suola, sokeri ja rasva. Anna taikinan turvota mieluiten ½ tuntia. Paista isohkoiksi seitinohuiksi ohukaisiksi/räiskäleiksi.

Crepit valmiista jauhoseoksesta

  • 5 dl vettä tai vettä + kermaa (voi olla laktoositonta)
  • 1 pussi Myllyn Paras lettu- ja vohvelijauhoja

Vispaa veteen Lettu- ja Vohvelijauhot tasaiseksi taikinaksi. Paista miedohkolla lämmöllä lettupannulla pieniä tai isompia lettuja, käytä paistamiseen rasvaa ainakin valurautapannulla.

Omenapala-punssitäyte

  • 4 omenaa tai 6-7 luumua
  • 1 dl punssia tai portviiniä
  • 1 dl omenamehua
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 kanelitanko
  • Sekä lisäksi:
  • 2 dl kuohukermaa (voi olla laktoositonta)+ sokeria

Keitä omenapaloja (tai luumupaloja) kattilassa punssi (tai portviini)-mehu-sokerimausteseoksessa noin 15 min, kunnes seos on karamellisoitunut. Poista kanelitanko. Vatkaa erikseen kerma ja sokeri vaahdoksi. Tarjoile creppien kanssa.

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Artikkelin tarjoaa: Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat