PAM perää kovia keinoja: "Rikoslakiin tarvitaan pykälä alipalkkauksesta – yleinen syyttäjä asialle, kun työnantaja huijaa liian pienillä palkoilla"

Omat rahat: Palkasta puhuminen on edelleen tabu 8:41
Suomalaiset eivät edelleenkään halua puhua omasta palkastaan. Katso video!

Palvelualojen ammattiliitto PAM väläyttää tahallisen alipalkkauksen muuttamista rikokseksi. Ammattijärjestön mielestä alipalkkaausta harrastavien yritysten perään pitäisikin laittaa yleinen syyttäjä. 

– Tahallinen alipalkkaus on välistä vetämistä eikä meillä Suomessa ole sellaista perinteisesti hyväksytty. Minusta sitä ei pitäisi hyväksyä työmarkkinoillakaan eikä päästää liian pieniä palkkoja maksavaa luikertelemaan vastuusta. Siksi tarvitaan rikoslakiin pykälä alipalkkauksesta, sanoo PAM:in puheenjohtaja Ann Selin järjestön tiedotteessa.

PAM kertoo, että sille tuli jäseniltään viime vuonna noin 50 000 yhteydenottoa, joista vajaa viidennes koski palkkoja ja palkkasaatavia. Reilussa 900 tapauksessa järjestöä tarvittiin osapuoleksi selvittämään asiaa ja 112 tapaukseen PAM myönsi oikeusavun.

– Kynnys lähteä oikeuteen on todella korkea ja se merkitsee, että kiinnijäämisen riski on todella pieni. Arvioin, että ilman ammattiliiton tukea oikeuteen pystyy lähtemään todella harva, Selin toteaa.

PAM ehdottaakin, että rikoslakiin otettaisiin uusi alipalkkausrikos. Tällöin tahallisesti alipalkkaa maksava voisi saada myös rangaistuksen alipalkkauksen maksamisesta ja tapaukset tulisivat yleisen syyttäjän asiaksi.

– Tämä tarkoittaisi, että saataisiin yleinen syyttäjä asialle, kun työnantaja huijaa liian pienillä palkoilla, Selin sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat