Paluu Savonlinnan loma-asuntomessuille

Savonlinnan loma-asuntomessut pidettiin kesäkuussa kaupungin keskustan tuntumassa olevassa Pihlajaniemen kaupunginosassa.

Nykyään vuosittainen oleskelu vapaa-ajan asunnossa saattaa olla jopa pidempiaikaista kuin ns. pysyvässä asunnossa. Trendi on nopeasti voimistumassa ja se näkyi selvästi myös Savonlinnassa. Jokaisella asunnolla on mahdollisuus liittyä laajakaistayhteyksiin valokaapelin avulla ja keskitetyn jätevesihuollon ansiosta varustetaso vastaa täysin kaupunkiasuntoa.

Alue on rakennettu kohtuullisen tiiviisti. Tontit ovat silti suuria ja väljiä. Tämä on hyvin ekologinen tapa toteuttaa loma-asumista: vastaava tonttimäärä ripoteltuna Saimaan rannoille veisi noin 20-30 km koskematonta rantaviivaa. Palvelut ovat lähellä ja niitä löytyy myös itse alueelta, jossa vastaanottorakennuksen pitäjä tarjoaa alueen asukkaille palveluja mökkien huollosta ja siivoamisesta niiden vuokraamiseen.

Valikoima oli laaja alkaen 60-luvulla rakennetusta, ilman mukavuuksia olevasta pikku mökistä ja päätyen lähes 200 neliön huippunykyaikaiseen, ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettuun hirsihuvilaan.

Messukävijät valitsivat suosikikseen tämän yli 140 neliötä käsittävän Villa Koivurannan, joka on Finndomo Oy:n pääsuunnittelijan Päivi Lappalaisen suunnittelema.

Kukkarolle - ja muutenkin - kevyintä mökkirakentamista edustivat Teijo-talojen siirrettävät hirsimökit. Niissä on perustuksetkin valmiina, eli ei tarvitse kuin laskea mökki autonlavalta ja ryhtyä heti nauttimaan kesästä ja lomasta.

Saunoja oli Savonlinnassa moneen makuun. Perinteisintä saunakulttuuria edusti tilauskäyttöön 1800-luvun tyyliin rakennettu näyttävä savusauna takkatupineen. Niillä alueen mökkiläisillä, joilla ei ole omaa rantaa, on käyttöoikeus kahteen yhteiseen rantasaunaan, jotka kaupunki on kustannuksellaan rakentanut. Saunat on rakennettu esteettömyysperiaatteella - niissä on invaluiskat ja mitoituksissa on pyritty ottamaan huomioon pyörätuolit.

Esimerkkinä todella ekologisesta loma-asumisesta on messualueen vieressä oleva ryhmäpuutarha-alue, joka on rakennettu 1980-luvun lopulla.

Savonlinnan loma-asuntomessuilla oli runsaat 38 000 kävijää. Rakentaminen messualueella jatkuu vilkkaana messujen jälkeenkin. Jo rakennettujen loma-asuntojen ohella vireillä on 17 rakennushanketta.

Ensi kesänä loma-asuntomessut pidetään Kurun jylhissä maisemissa, Tampereelta viitisenkymmentä kilometriä pohjoiseen. Messut ovat avoinna 3.6.-19.6.2003 ja 23.6.-6.7.2003.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja