Mainos

Palomiesliitto eroaa Setelistä

Suomen Palomiesliitto (Spal) eroaa STTK:laisesta emojärjestöstään Suomen erityisteknisten liitto Setelistä. Palomiesliiton hallitus on päättänyt asiasta tämänpäiväisessä kokouksessaan.

Välirikon syynä ovat mm. puolitoista vuotta sitten käydyn kolme kuukautta kestäneen lakon kustannukset. Liitot selvittelevät Setelin jäsenmaksujen korotusta Helsingin käräjäoikeudessa. Myös henkilösuhteet liittojen johdossa ovat olleet huonot. Viimeinen pisara palomiesliitolle oli viime tiistaina perustettu uusi Pelastusalojen ammattiliitto PAL, joka hakee Setelin jäsenyyttä. PAL kilpailee osin samoista jäsenistä Spalin kanssa. -Kun Setelin jäsenjärjestönä on kilpaileva liitto, me emme voi missään tapauksessa olla mukana, perustelee Spalin toiminnanjohtaja Heikki Saksa.

Saksan mukaan Seteli ei ole emojärjestönä toiminut sopimusten mukaisesti. Tyytymättömyyttä nostattavat myös erilaiset näkemykset toiminnasta paloalan neuvottelukunnassa. Uudesta emojärjestöstä ei ole vielä päätöksiä. Spal on käynyt neuvotteluja yhteistyöstä kunnallisten pääsopijajärjestöjen kanssa.

Liitoille paineita rakennemuutoksesta

Uusi Pelastusalojen ammattiliitto PAL kalastelee osin palomiesliiton jäseniä, vaikka se virallisemmin pyrkii keräämään jäsenikseen lähinnä niitä työntekijöitä, joiden asema muuttuu pelastusalan yleisten rakennemuutosten seurauksena. Vireillä on mm. hälytyskeskusten yhdistämisiä että kunnallisten pelastuspalvelujen siirtämistä valtion hoidettavaksi, minkä vuoksi kuntien palveluksessa olevaa henkilöstöä siirtyy valtion palkkalistoille.

Uuden liiton perustamiskokouksessa oli mukana mm. palomieslakon yhteydessä tunnetuksi tullut Setelin puheenjohtaja Heikki Santala ja edustajia Seteliin kuuluvista Luotsiliitosta, Suomen tietoliikenneteknisistä ja Viestiliikenneteknisistä. Pelastusalan erityistehtävissä toimii noin 6000 työntekijää. Suomen palomiesliitossa on noin 3500 jäsentä. Paloalan henkilöstöä on myös SAK:laisessa Kunta-alan ammattiliitto KTV:ssä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.