Mainos

Palolakko ei rajoita ilotulitteiden käyttöä

Ilotulitusrakettien käyttöä ei ole rajoitettu uutena vuotena palomiesten lakon takia. Viranomaiset kehottavat kuitenkin erityiseen varovaisuuteen ilotulitteiden käytössä.

Lain mukaan ilotulitusraketteja voi ampua ilman erityistä lupaa uudenvuodenaattona kello 18 jälkeen aina seuraavan päivän aamukuuteen saakka. Kauppojen raketteja järeämpiin raketteihin tarvitaan lupa myös vuodenvaihteessa.

-Harkitsimme, pitäisikö rakettien käyttöä tai käyttöaikaa tänä vuonna rajoittaa lakon takia. Kiellon valvonta olisi kuitenkin ollut mahdotonta, toteaa palotarkastaja Jukka Laine Helsingin pelastuslaitokselta. Sisäasiainministeriö ja Turvatekniikan keskus kuitenkin kehottavat kansalaisia malttiin vuodenvaihteen ilotulituksissa. Palolakko voi aiheuttaa viivästyksiä niin sairaankuljetuksiin kuin tulipalojen sammutuksiinkin.

Suojalasit käyttöön

Ilotulituspaikka kannattaa valita niin, ettei tulitteista ole vaaraa elämille, rakennuksille tai ajoneuvoille. Joka vuosi syttyy tulipaloja esimerkiksi parvekkeelle ammutun raketin takia.

-Ilotulitusraketit ammutaan aina aukealta paikalta. Järvelle tai merelle ampuminen on turvallista, kunhan varmistaa ensin, ettei kukaan ole edessä, neuvoo Laine. Turvatekniikan keskus kehottaa noudattamaan käyttöohjeita ja suuntaamaan raketit aina poispäin toisista ihmisistä. Ilotulitteita ei pitäisi antaa lasten tai juopuneiden käsiin. Keskus suosittelee myös suojalasien käyttöä.

-Usein raketeista aiheutuneet vammat ovat nimenomaan silmävammoja, jotka voitaisiin suojalasien käytöllä välttää, sanoo toimialajohtaja Heikki Salonen. Salonen muistuttaa, että ilotulitteet olisi käytettävä samalla kertaa. Jos raketit jäävät lojumaan varastotiloihin vuosikausiksi, ne aiheuttavat palovaaran.

Ei uusia säännöksiä

Raketteja koskevat säännökset ovat säilyneet viime vuoteen verrattuna pääpiirteittäin samoina.

-Tietyt, isoimmat ns. tähtipommityyppiset raketit on kielletty viime vuodenvaihteen kokemusten perusteella. Kaikkiaan kielto koskee noin kolmeakymmentä rakettia, kertoo Salonen. Vuosi sitten Komet Bomb -ilotulite aiheutti vakavia vammoja kymmenille ja lieviä vammoja lähes kahdellesadalle ihmiselle. Yhteistä vammoja saaneille oli se, että Komet Bombin sytytyslanka ei syttynyt hyvin tai kun se syttyi, ilotulite räjähti heti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.