Palloliitto kommentoi Suomen Cupin loppuottelun jälkeistä pippurisumute-episodia: "Lähtökohta on se, ettei niitä käytetä"

Jalkapallon Suomen Cupin loppuottelun jälkeiset tapahtumat kohahduttivat jalkapalloyleisöä.  Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kertoi MTV Livessä liiton näkemyksen tapahtumiin tänään julkaistun Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin selvityksen jälkeen.

Suekin selvityksestä tulee ilmi, että järjestyksenvalvojilla ei pitänyt olla pippurisuihkeita, sillä Palloliiton tapahtumailmoituksessa poliisille ei tätä mainittu. Casagrande nostaa erityisesti esille heikon kommunikaation osapuolten välillä. 

– Meidän tapahtumissa on monta eri palasta. On tapahtumapäällikköä ja turvallisuudesta vastaava ryhmä. Kun tietyn yhtiön kanssa tehdään sopimus tapahtuman turvaamisesta, niin silloin voi tulla tiettyjä ulkoistuksia. Tässä on käynyt niin, ettei kommunikaatio ei ole toiminut osapuolten välillä, Casagrande sanoo.

Casagrande toteaa, että tapahtumaorganisaatiolla olisi ollut tiedossa järjestyksenvalvojien pippurisuihkeet. 

– Joillakin ryhmillä saattaa olla niitä mukana. Niitä on nyt käytetty tässä tapauksessa, vaikka lähtökohta on se, ettei niitä käytetä, Casagrande toteaa.

– Selvää on se, että kokonaisvastuu on tässä kohtaa Palloliitolla. Viestintää pitää aina parantaa. Me järjestämme aika monta tapahtumaa vuodessa ja osa niistä on korkean riskin otteluita. Esimerkkinä miesten isot A-maaottelut, jolloin siellä on hyvin tarkkaan määritelty se, että millä tavalla erinäisiä kokoonpanoja kutsutaan paikalle ja miten sitä viestintää harjoitetaan.  Tässä tapauksessa on menty vähän kevyemmällä tavalla. Kaikkia ei olla velvoitettu olemaan paikalla paikallisissa kokouksissa. Sitä kohtaa tulemme nyt tarkentamaan, Casagrande sanoo.

Casagrande ei lähde vielä tässä vaiheessa kommentoimaan, että tuleeko Palloliitto jatkamaan yhteistyötä turvallisuudesta osittain vastanneen Safetorin kanssa. Hän nostaa kuitenkin esille, että Palloliitto aikoo selvittää, mikäli löytyisi tapa, jolla voitonriemua pystyttäisiin jakamaan pelaajien ja fanien kesken.

– Minulla ei ole tarkkaa dataa siitä, kuinka monessa maassa tämä on sallittua. Joka tapauksessa kuitenkin määräyksiä rikotaan siinä vaiheessa. Sama pätee tässäkin tapauksessa, määräykset ovat kaikille samat. Varmasti jatketaan sitä samaa keskustelua, joka Suekin tiedotteessa mainittiin. Keskustelemme yhdessä viranomaisten, seurojen ja kannattajien kanssa, mikäli löytyisi joku tapa, jolla voisimme tätä iloa turvallisesti harjoittamaan, Casagrande sanoo.

– Se on kuitenkin lähtökohta kansainvälisellä jalkapalloliitto Fifalla ja Euroopan jalkapalloliitto Uefalla, että kenttä on pelaajia, valmentajia ja tuomareita varten. Katsojilla ei ole sinne asiaa. Se on lähtökohta, josta lähdetään liikkeelle, jotta voidaan varmistaa pelaajien turvallisuus, Casagrande päättää.

Lue myös:

    Uusimmat