Mainos

Aiheuttaako Liigan katsomoväkivaltatapaus toimenpiteitä? – ”Ei me yhden tai kahden ihmisen takia siirretä otteluita”

40:19
Videolla juttua lauantain liigakierrokselta.

Lauantaina Oulun Kärppien ja Vaasan Sportin välisessä ottelussa esiintyi järjestyshäiriöitä, joissa vakavimmassa järjestyksenvalvoja sai vammoja, joiden takia hänet vietiin sairaalaan tarkkailuun. Liiga sai nopeasti tiedon tapahtuneesta. Kilpailutoimenjohtajan Arto I. Järvelän mukaan Liigan katsomohäiriötapaukset ovat vähentyneet viime vuosien aikana.

Häiriötapauksesta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Kaleva. Vakavimmassa, toisella erätauolla sattuneessa välikohtauksessa hallin järjestyksenvalvoja meni rauhoittamaan syntynyttä tappelua. Järjestyksenvalvoja löi rytäkän yhteydessä päänsä jäähallin seinään, minkä myötä hänet vietiin sairaalaan tarkkailtavaksi.

Paikan päällä ollut poliisi vei yhteensä kaksi ihmistä putkaan.

Miten Liigaa informoitiin lauantain tapauksesta, kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä?

– Saimme saman tien raportin hallin turvapäälliköltä ja juuri vähän aikaa sitten puhuin hänen kanssaan siitä, että mitä siellä oikein tapahtui. Siellä oli ollut noin 15 Vaasan Ultras 06 -fania, jotka olivat tulleet halliin. Areenaa kierrettäessä oli syntynyt episodi, joka liittyi siihen, että miten alkoholin kanssa saa kävellä hallin käytävillä. Siihen oli puututtu, mistä oli seurannut käsirysy. Poliisit olivat olleet kuitenkin hyvin lähellä ja asia otettiin hoitoon välittömästi, Järvelä kertoo MTV Urheilulle.

Viime vuosina Sportin lauantaiset vierasottelut Oulussa ovat tuottaneet useita järjestyshäiriöitä, joihin on puututtu virkavallan toimesta.

Nyt ei puhuta enää yksittäistapauksista. Mitä ajatuksia tämä herättää Liigan toimistolla?

– Kyse on enemmänkin siitä, että nyt puhutaan porukasta, joka on hieman irrallaan Sportista. He liikkuvat hieman arvaamattomasti. Ei kyse ole pelkästään Oulusta – kyllä noita tapauksia on ollut muuallakin. Oulussa hallin rakenne on vain sellainen, että siellä pystyy kiertämään hallin ympäri aika helposti. Se taas tuottaa haasteita näissä asioissa. Onhan tämä ikävä, kun puhutaan tavasta, mutta nytkin asia hoidettiin kuntoon hyvin ammattimaisesti, Liigan puolelta Järvelä kommentoi.

Miten jatkuviin ongelmatapauksiin reagoidaan? Tarvitseeko nyt miettiä konkreettisia toimenpiteitä?

– Meillä on kaksi miljoonaa katsojaa kauden aikana. Kun mietitään suhteutettuna, niin ongelmamäärät ovat hyvin minimaalisia. Haaste tässä on se, että eihän me oikein tiedetä, että kuka ihminen päättää tulla sisälle halliin ja päättää laittaa show’n käyntiin. Ei me voida tietää sitä etukäteen. Tässäkin tapauksessa häirikkötapaukset olivat tulleet halliin eri luukuista sisään, minkä myötä jonkun ryhmän rekisteröinti oli vaikeaa. Se, että me rupeaisimme siirtämään yhden tai kahden ihmisen takia jotain ottelua pois lauantailta – ei se ole ratkaisu. Varsinkin kun kyse on irrallisista tapauksista, eikä mistään isosta faniryhmästä, Järvelä vastaa.

Ongelma vanhanaikaisuudessa

Pitkään Liigassa toiminut Järvelä nostaa esille nykyiset liigahallit ja niiden haastavuuden.

– Meillä on edelleen monia halleja, jotka ovat niin sanotusti vanhoja katettuja tekojääratoja. Niitä ei ole suunniteltu nykypäivän yleisötapahtumiin, missä myydään olutta ja missä on kaikennäköistä tapahtumaa. Moderneissa halleissa kaikki ravintolat sun muut lohkaistaan erilleen, jolloin niiden valvonta on helpompaa. Meidän pitää vain tehdä töitä sen eteen, että hallien sisäistä logistiikkaa pystytään hallinnoimaan paremmin. Siitä kävimme juuri keskustelua turvapäälliköiden kanssa.

Miten katsojakäyttäytymiskulttuuri on kehittynyt Liigassa? Ovatko häiriötapaukset vähentyneet?

– Ovat ne selkeästi vähentyneet. Jos katsoo esimerkiksi poliisin tilastoja, niin meitä koskevat tapaukset ovat hyvin minimaalisia. Monilla paikkakunnilla ei ole jouduttu poistamaan yhtään katsojaa hallista. Tai jos on 30 kotiottelua ja seuraajia on yli 100 000, niin siellä on ollut yksi tai kaksi poistotapausta. Se on aivan olematon määrä. Totta kai meidän pitää kiinnittää koko ajan huomiota katsojakäyttäytymiseen, että kaikilla on hyvä olla hallissa ja että kaikilla on turvallinen olo. Olemme pitäneet huolta siitä, että meillä on riittävä määrä järjestyksenvalvojia halleissa. Meidän on pitänyt myös miettiä tätä uutta alkoholilainsäädäntöä, joka on mahdollistanut vapaamman myynnin halleissa. Ihmiset haluavat vapautta, mutta miten sitä tarjoiluvapautta sitten hallitaan niin, että se on kontrollissa, se on se kysymys. Ettei siellä voi ihan miten tahansa liikkua ja toimia. Nämä ovat niitä kysymyksiä, joita tässä käydään läpi ja joihin mietitään keinoja, Järvelä perkaa.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja