Palkkasotureita virtaa Ukrainaan - vetääkö Etyj tarkkailijat pois?

Tilanne Itä-Ukrainassa jatkuu sen verran sekavana ja vaarallisena, että Etyj pohtii tarkkailijoidensa turvallisuutta ja mahdollista vetämistä pois alueelta. Venäjältä on tullut alueelle palkkasotilaiden kaltaisia taistelijoita. Suomalaisia tarkkailijoita ei ole kateissa Ukrainassa.

Ukrainassa on ollut jo viime maanantaista lähtien kateissa neljän Etyj-tarkkailijan ryhmä. Sen mukana ei ole suomalaisia. Sen sijaan suomalaistarkkailija oli mukana ryhmässä, joka katosi viime keskiviikkona päiväksi.

- Ryhmä pysäytettiin laittomalla tiesululla viime keskiviikkona kello 12 ja heidät palautettiin hotelliin Donetskiin vasta illalla kello 19. Tällaisia laittomia tiesulkuja ja mielivaltaisia huostaanottoja tapahtuu nyt paljon etenkin Donetskin ja Luhanskin alueilla, kertoo ulkoministeriöstä turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikön päällikkö Mikko Kinnunen.

Etyj päättää jo lähipäivinä, vedetäänkö tarkkailijat kokonaan pois Itä-Ukrainasta. 

- Näyttää siltä, että tilanne kiristyy koko ajan. Venäjältä on tullut entistä enemmän palkkasotilaiden kaltaisia miehiä. Monen mielestä siellä on jo sisällissota. Tämä tietenkin riippuu sisällissodan määritelmästä, mutta ehdottomasti siellä on aseellisia taisteluja. Asiaa vaikeuttaa se, että osapuolista ei ole tarkkaa tietoa. Ukrainan armeija on tietenkin toisella puolella, mutta vastassa on ryhmiä, joiden keskinäisistä kiistoista ja suhteista ei tiedetä, Kinnunen kuvaa.

Venäjä voisi vaikuttaa

STT:n mukaan myös ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kuvasi tänä aamuna Ylen Ykkösaamussa separatistien rivien rakoilusta Itä-Ukrainassa.

- Olen nähnyt raportteja, joiden mukaan siellä olisi myös sisäisesti suorastaan aseellisia yhteenottoja näiden separatistien kesken. Lisäksi on vahva syy kyseenalaistaa se, keitä he ylipäätänsä edustavat, Tuomioja sanoi Ylelle.

Yksikön päällikkö Kinnunen toivoo Venäjän toimivan tilanteen rauhoittamiseksi.

- Venäjän pitäisi vahtia rajaansa paremmin. Lisäksi Venäjällä on suuri vaikutus itäukrainalaisten poliittisiin mielipiteisiin, nyt pitäisi estää jatkuva verenvuodatus.

Kahdenlaisia tarkkailijoita Ukrainassa

Etyjillä on Ukrainassa kahdenlaisia tarkkailijoita: pidempiaikaisia niin sanottuun monitorointimissioon osallistuvia sekä toissasunnuntain presidentinvaalien tarkkailijoita.

Viime maalikuussa päätetyn mission tavoitteena on edistää rauhaa ja vähentää jännitteitä tarkkailemalla turvallisuustilannetta ja ihmisoikeuksien toteutumista. Tarkoituksena on saada puolueetonta tietoa tapahtumien kehittymisestä. Noin 300 hengen ryhmässä on 15 suomalaista. Mukana on myös venäläisiä. Näiden tarkkailijoiden turvallisuudesta etenkin Donetskissa ja Luhanskissa ollaan nyt huolestuneita.

Presidentinvaaleja tarkkailleista suomalaisista valtaosa on jo palannut Suomeen. Kolme viimeistä, niin sanotut pitkäaikaiset tarkkailijat, palaavat todennäköisesti ensi viikolla.

Kinnusen haastattelun jälkeen tuli tieto toisenkin Etyj-tarkkailijaryhmän pysäyttämisestä ja katoamisesta Itä-Ukrainassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja