Palkitse opettaja iloisella tiskiliinalla

Kevätjuhlissa on kiva muistaa opettajaa tai lastentarhan tätejä pienellä lahjalla. Paras kiitos vuoden aikana saadusta opetuksesta tai huolenpidosta on lahja, jolle on oikeasti tarvetta jokaisessa kodissa. Bambulangasta neulottu tiskiliina on nätti, käytännöllinen ja nopeatekoinen lahja.

Bambulanka sopii hyvin tiskiliinan materiaaliksi, sillä bambukuitu imee hyvin kosteutta ja on antibakteerinen. Bakteerit eivät kiinnity bambuun, koska sen kuitu on pyöreä ja sileä.

Hieman kämmentä reilumpi tiskirätti on sopivan kokoinen tiskipöydän pyyhkimiseen. Työ aloitetaan luomalla puikoille noin 40 silmukkaa. Helmineuleessa joka toinen silmukka neulotaan oikein, joka toinen nurin. Seuraavalla kierroksella nurjan päälle neulotaan oikea ja oikean päälle nurja silmukka. Myös tuttu ja turvallinen aina oikein –neule toimii tiskiliinassa, kuten myös nurin oikein –joustinneule. Hauska lopputulos syntyy myös rytmittelemällä oikein ja nurin –silmukoita pärekorin kuvioksi eli pieniksi neliöiksi.

Neulomista jatketaan kunnes neule tuntuu sopivan kokoiselta tiskirätiksi. Neulottu osuus kehystetään virkkaamalla siihen yksinkertainen reunus kiinteillä silmukoilla. Viitseliäs viimeistelee tiskirätin virkkaamalla kehyksen reunaan vielä pitsin. Romanttinen mutta silti simppeli pitsi saadaan virkkaamalla esimerkiksi seitsemän ketjusilmukan pätkä ja kiinnittämällä se reunukseen piilosilmukalla. Ketjusilmukkapätkät kiinnitetään reunukseen muutaman silmukan välein. Suoraviivaisempi versio syntyy virkkaamalla reunukseen perinteisiä pylväitä.

Kun pitsi on valmis, voi langasta lopuksi virkata parikymmentä ketjusilmukkaa ja tehdä niistä tiskiliinalle ripustuslenkin.

Liinan voi vielä koristella virkatulla kukkasella. Virkkaa noin 15 ketjusilmukkaa ja liitä ne ympyräksi piilosilmukalla. Peitä näin syntynyt ympyrä kiinteillä silmukoilla. Tee terälehdet virkkaamalla noin seitsemän ketjusilmukkaa ja liittämällä ne ympyrään piilosilmukalla joka toiseen ympyrän silmukkaan. Voit vielä vahvistaa terälehdet kiinteillä silmukoilla. Tiskiliinan kanssa samaan pakettiin voi sujauttaa S-koukun, jolla sen saa kuivumaan ilmavasti tiskikaapin alaritilään.

Bambusta neulotun tiskiliinan imukyky paranee pesujen myötä ja sen voi pestä pesukoneessa 40 asteessa. Rätin voi pestä myös 60 asteessa mutta silloin se voi hieman kutistua. Neuloessa käsistä tarttuu lankaan rasvaa eikä rätti ole heti täydessä imukunnossa. Siksi lahjan saajaa kannattaakin neuvoa heittämään tiskirätti pesukoneeseen ennen käyttöönottoa.

teksti ja kuvat: Henna Kekki

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja