Palkansaajajärjestöt tyrmäsivät Sailas-raportin

Palkansaajakeskusjärjestöt suhtautuvat kriittisesti valtiosihteeri Raimo Sailaksen työllisyystyöryhmän esityksiin.

Ne paheksuvat etenkin pyrkimyksiä yksipuolisesti heikentää niitä työttömyys- ja eläketurvauudistuksia, joista on jo hiljattain kolmikantaisesti sovittu. SAK:n mielestä raportissa tyydytään kertaamaan eräitä vanhoja, jo aiemmin köykäisiksi havaittuja keinoja, eikä todellisia työllisyyslääkkeitä ole löytynyt.

Järjestö toteaa kannanotossaan, että vaikka raportti tarjoaa myönteisen keskustelupohjan, ei esitysten kokonaisuus palkansaajien näkökulmasta vaikuta oikeudenmukaiselta. Veronkevennyksille on SAK:n mielestä raportissa asetettu epärealistiset työllisyysodotukset, joten seurauksena voi olla liiallinen valtion velkaantuminen.

Mittaviin verokevennyksiin ei mahdollisuuksia

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK arvioi, että jos mittavia veroalennuksia tehtäisiin tulevalla vaalikaudella, se merkitsisi julkisten menojen leikkauksia ja valtion velan lisäämistä. STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään mielestä julkisen talouden liikkumavara on tulevalla vaalikaudella muutenkin aiempaa pienempi.

Verotuksen painopistettä on silti mahdollista siirtää työn verottamisesta muihin veroihin. Mäenpää korostaa, että Suomessa on pula työpaikoista, ei työhalukkaista työntekijöistä. Leikkausten sijaan tulisi edistää työssä jaksamista ja irtisanomisten vähentämistä.


STTK:ssa pelätään, että työttömyysturvan sitominen työsuhteen pituuteen voi kohdella naisia epätasa-arvoisesti, sillä naiset ovat useammin osa- ja määräaikaisista työsuhteissa. Jotta opiskelijan ei toimeentulon vuoksi tarvitsisi käydä töissä, se edellyttää Mäenpään mielestä opintorahan ja asumislisän tason korottamista, ei tukien poistamista.

Akava puolesta ja vastaan

Akavan puheenjohtaja Risto Piekka pitää työryhmän esittämää kaikkiin tuloluokkiin kohdistuvaa veronkevennystä hyvänä.

-Työryhmän laskelmat osoittavat, että esitetyt toimet ovat valtiontaloudellisesti mahdollisia eivätkä romuta peruspalvelujen tarjontaa. Niistä aiheutuva lyhyen aikavälin valtiontalouden alijäämä on nähtävä yhteiskunnallisena investointina. Vallitseva matalasuhdanne olisi ajankohtana hyvä elvyttävien toimien toteuttamiseksi. Verotuksella ei kuitenkaan pystytä hoitamaan suurta rakenteellista työttömyyttä, minkä vuoksi ehdotukset kehittämiskeskuksista ja työllistämistuen laajasta käytöstä ovat kannatettavia.

Myös Piekan mukaan tulisi päästä eroon tarpeettomista opintoalojen vaihdoista, välivuosista ja opintojen pitkittymisestä.

-Sen sijaan työryhmän esitys opintotuen muuttamisesta lainoitukseen perustuvaksi on torso. Järkevämpää olisi nostaa opintorahan tasoa, Piekka katsoo.

KTV: Sailas ylittää valtuutensa

Kunta-alan ammattiliiton KTV:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori pitää erikoisena, että valtiosihteeri Sailaksen johtama työryhmä on heti vaalien jälkeen ottanut kantaa verorahoin rahoitettujen palvelujen tuottamistapoihin.

Paheksuntaa herättää etenkin se, että työryhmä on ottanut asiaan kantaa ohi toimeksiantonsa ja vastoin kansalaisten tahtoa. Santamäki-Vuori viittaa kannanotossaan Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan asennetutkimuksiin, joiden mukaan kansalaisten julkisten palvelujen yksityistämistä vieroksuva kanta on vahvistunut yhtäjaksoisesti vuodesta 1992 alkaen.

(MTV3-STT)

Keskustan Anneli Jäätteenmäki ei usko työttömyysturvan leikkausten parantavan työllisyyttä.

(Yhdeksän uutiset 31.03.2003).

Lue myös:

    Uusimmat