Palkansaajajärjestöt ajavat pohjoista ulottuvuutta

Suomalainen ay-liike aikoo ehkäistä EU:n laajenemisesta syntyvää työvoiman hallitsematonta liikkumista pohjoisen ulottuvuuden hankkeen kautta.

Järjestöt saivat sisällytettyä prosessin eurooppalaisen ay-liikkeen kattojärjestön EAY:n Prahassa hyväksymään toimintaohjelmaan. Paavo Lipposen pääministerikaudellaan ajaman hankkeen avulla aiotaan vahvistaa Itämeren alueen poliittisia ja taloudellisia järjestelmiä siten, että elintasokuilut entisten Itä-Euroopan maiden välillä saataisiin kurottua umpeen mahdollisimman nopeasti.

SAK:ssa, STTK:ssa ja Akavassa uskotaan, että muut maat tukevat prosessia muun muassa Venäjän yhteistyön vuoksi.

STTK:n edunvalvontayksikön johtaja Leila Kostiaisen mukaan ohjelmassa korostuvat ympäristö- ja energiakysymykset, terveys, kaupan esteiden poistaminen ja rikollisuuden vähentäminen.

- Pidämme kuitenkin vakavana puutteena, että toimintaohjelma ei vielä sisällä suoranaisia työmarkkina-asioita.
Järjestöt perustivat neljä vuotta sitten oman organisaation edistämään Itämeri-yhteistyötä. Siinä on mukana myös Venäjä. Tavoitteena on saada virallinen asema hallitusten välisessä Itämeri-neuvostossa.

Järjestön puheenjohtajana on toiminut STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää. Mäenpää sai tänään merkittävän aseman myös EAY:ssä, kun hänet valittiin EAY:n hallituksen työvaliokuntaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun suomalainen keskusjärjestöjohtaja pääsee keskeisen valiokunnan jäseneksi.

Mäenpää, Lauri Ihalainen ja Risto Piekka kuuluvat myös EAY:n hallitukseen. EAY edustaa noin 60 miljoonaa palkansaajaa 35:stä Euroopan maasta.

Prahassa valittiin myös EAY:lle uusi puheenjohtaja ja sihteeristö. Emilio Gabaglion seuraajaksi valittiin Britannian TUC:n pääsihteeri John Monks ja puheenjohtajaksi espanjalainen Candido Mendez.

Kolmikantaa ajetaan koko Eurooppaan

Prahan kokouksessa linjattiin ay-liikkeen tavoitteita EU:n talous- ja yhteiskuntamallista sekä globalisaation vaikutuksista. EAY muun muassa vaatii Euroopan keskuspankkia siirtymään elvyttävämpään ja työllisyyttä tukevaan talouspolitiikkaan. Vauhtia vaaditaan myös EU:n vuokratyötä koskevan direktiivin hyväksymiseen.

Kokouksessa ei tehty kovin merkittäviä päätöksiä. Siihen osallistuneet yli 500 kokousedustajaa olivat kuitenkin hyvin tyytyväisiä EAY:n saamaan tunnustukseen. Sekä EU:n tulevaisuuskonventin puheenjohtaja Vale'ry Giscard d'Estaing, EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi että hänen edeltäjänsä Jaques Delors vakuuttivat kokousyleisölle, että yhteistyö ay-liikkeen kanssa jatkuu entistä tiiviimpänä. Myös alkuviikosta julkistettuun konventin esitykseen kirjattiin ay-liikkeen keskeiset tavoitteet, kuten lakko- ja järjestäytymisoikeus sekä työmarkkinajärjestöjen sopimus- ja neuvotteluoikeudet.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat