Pappi poistettiin rippileiriltä Nurmijärvellä räävittömän käytöksen takia – änkesi paljuun, puhui outoja siittiöistä ja heilutteli tytön saunapyyhettä

Nurmijärven Satulinnassa heinäkuussa pidetyllä rippileirillä useat nuoret ovat kertoneet rippipapin ahdistavalta tuntuneesta käytöksestä. Pappi oli nuorten mukaan kommentoinut toistuvasti heidän ulkonäköään, kertonut seksistisiä vitsejä ja ahtautunut nuorten kanssa saunaan ja paljuun.

MTV Uutiset on haastatellut kahta nuorta, jotka ovat olleet kyseisellä rippileirillä. 

Nuorten mukaan papin epäasiallisesta käytöksestä oli kertomassa leirin ohjaajille lopulta yhteensä kymmenen tyttöä, miltei siis puolet leirille osallistuneista nuorista.

Tässä jutussa ei käytetä nuorten eikä heidän vanhempiensa oikeita nimiä asian arkaluontoisuuden vuoksi. 

Molemmat nuoret, Pinja ja Kiia, kertovat papin käytöksen olleen heidän mielestään outoa ihan alusta lähtien. Hämmentäviä tilanteita oli nuorten mukaan useita.

Esimerkiksi pappi kommentoi monen tytön ulkonäköä useaan otteeseen. 

– Ruokapöydässä pappi kommentoi meidän ulkonäköämme kauniiksi ja laihaksi. Hän muun muassa sanoi, että onpas täällä pöydässä laihoja tyttöjä, että kyllä tänne yksi pappi vielä mahtuu, Pinja kertoo. 

Myös Kiia oli läsnä, kun pappi kommentoi tyttöjen ulkonäköä.

– Pappi sanoi useasti, että onpa kaunis tyttö, kaunis hymy, olettepas te nättejä ja muuta vastaavaa.

Pappi mukana myös saunassa ja paljussa

Erityisen epämiellyttäväksi nuoret kokivat sen, että pappi oli osallistunut nuorten kanssa saunomiseen ja paljuiluun.

Pinja kertoo odotelleensa ystävänsä kanssa paljuun pääsyä tynnyrin reunalla, sillä he leikkimielisesti sanoivat pojille, etteivät halua mennä paljuun yhtä aikaa. Pappi oli kommentoinut Pinjan mukaan tilannetta seuraavasti.

– Tuo on todella noloa tytöt. Eivät ne pojat pure. Eivät siittiöt toimi tuolla tavalla, että ne tulisivat paljun kautta.

Tytöt menivät kuitenkin paljuun, ja lopulta myös pappi liittyi nuorten seuraan.

Pinja ihmettelee kovasti siittiöpuheita, sillä nuoret eivät olleet keskustelleet asiasta missään vaiheessa. Papin jutut aiheen tiimoilta jatkuivat kuitenkin edelleen myös paljussa.

– Pappi heitti paljussa vitsiä, jossa hän sanoi, että poikien pitäisi mennä istumaan paljun viileään päätyyn, koska lämpimässä oleminen on vaarallista heidän siittiöilleen. 

Myös Kiia kertoo olleensa paljussa, ja koki, että pappi hakeutui fyysisesti liian lähelle nuoria.

"Pappi heilutti pyyhettäni"

Erityisesti saunan tapahtumat ovat jääneet Kiialle mieleen.

Rippileirillä oli ohjelmassa sekasauna, johon halukkaat osallistuivat. Nuorilla oli uimapuvut päällä, ja joillain nuorilla vielä pyyhkeet uimapuvun päällä, niin myös Kiialla.

Pappi tuli saunaan ja istui Kiian viereen. Hän tiedusteli, kokiko Kiia tilanteen vaivaannuttavaksi, sillä kuumuuden vuoksi hänellä oli pää alaspäin ja kädet kasvoilla.

Lopulta pappi otti tytön pyyhkeestä kiinni.

– Samalla kun pappi heilutti pyyhettäni, hän sanoi, että on jo aika märkä tämä sinun pyyhkeesi, mutta ethän sinä voi sitä poiskaan ottaa, kun pojat täällä tuijottavat. 

"Pojat ovat tyttöjä tärkeämpiä"

Molempien tyttöjen korvaan särähti useasti myös tyttöjen ja poikien vastakkainasettelu, kuten nuoret sitä itse kuvaavat. 

Kiia esimerkiksi muistaa tilanteen, kun käsittelyssä oli eräs Raamatun kohta. 

– Pappi sanoi jotain, että niin no, pojat nyt vain ovat tärkeämpiä. 

Myös Pinja nostaa esille erään Raamatun kohdan, jossa käsiteltiin alkukertomusta. 

Luku menee näin: Naiselle hän sanoi:Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat, ja kivulla sinä olet synnyttävä lapsesi. Kuitenkin tunnet halua mieheesi, ja hän pitää sinua vallassaan. (Ensimmäinen Mooseksen kirja 3:16)

– Papin kommentti tähän oli, että katsokaas pojat minkälainen valta teillä on naisiin. 

Pinjan mielestä epäasiallinen käytös ei rajoittunut vain tyttöihin, vaikka enemmän hänen mielestään tytöt sitä kokivat. 

Hän nostaa esiin tapahtuman jo ennen rippileiriä, kun kyseessä oli ensimmäinen kokoontuminen, jossa tarkoituksena on tutustua rippiryhmään. 

Pinjan mukaan pappi puhui hämmentävän paljon seksistä tapaamisen aikana.

– Yhtäkkiä pappi alkoi vaan hokemaan: Seksi, seksi, seksi. Nuoria kiinnostaa nykyään vain pelkästään seksi, Pinja kertaa.

– Se pappi höpötti koko ajan seksistä. Mikään ryhmä ei ollut tehnyt näin, se oli hänen oma show’nsa, Pinja lisää. 

Esimerkiksi eräs poika oli käyttänyt puhelinta tapaamisen aikana, johon pappi oli puuttunut kysymällä, että katsooko tämä puhelimeltaan pornoa.

Nuoret kertoivat leirin ohjaajlle papista

Leirin loppupuolella nuoret kertoivat kokemuksistaan isosille, ja lopulta menivät yhdessä heidän kanssaan kertomaan leirin tapahtumista ohjaajille. 

Nuoret kokevat, että ohjaajat ottivat tilanteen vakavasti.

– Meidän sanomisiimme suhtauduttiin todella hyvin. Meitä kannustettiin kertomaan, mitä on tapahtunut. Leirin aikuiset sanoivat, että tämä ei ole oikein ja tämä ei voi jatkua näin. Pystyimme sanomaan kaikki jutut ilman pelkoa, Kiia kuvaa. 

Seuraavana päivänä leirin ohjaajat ketoivat, että pappi on lähtenyt kotiin. Sen tarkemmin syytä lähdölle ei kerrottu. 

Ennen papin poistumista leiriltä nuoret kokivat vielä yhden hämmentävän tilanteen, kun pappi tuli tarjoamaan tytöille suklaata, vaikka Pinjan mukaan pappia oli kehotettu ottamaan nyt etäisyyttä nuoriin. 

– Pappi ei ollut kuunnellut ohjeita, yllätys yllätys. Ruokailun jälkeen hän toi suklaalevyn pöytään ja sanoi: Kuulin, että joku on pahoittanut mielensä käytöksestäni, ottakaa tästä suklaata, Pinja kertoo. 

– Pappi ei pyytänyt anteeksi, vaan sanoi sanottavansa lapsellisella äänellä. Ihan kun olisimme vihaisia jostain korttipelissä häviämisestä, Pinja jatkaa turhautuneena.

Ei ensimmäinen kerta

Nuorten mukaan kyseinen pappi on käyttäytynyt epäasiallisesti aiemminkin. 

Molemmat tytöt kertovat ainakin osan isosista tienneen, että papin käytös saattaa olla kyseenalaista. 

– Isosten keskuudessa on ollut puhetta, että älkää ikinä menkö leirille, jos tämä kyseinen pappi on siellä, Pinja kertoo.

– Isoset kyllä tiesivät, että kyseinen pappi on käyttäytynyt epäasiallisesti, Kiia sanoo. 

Leirin alussa myös yksi isonen oli jopa kehottanut tyttöjä kertomaan, jos pappi käyttäytyisi epäasiallisesti rippileirin aikana. 

Vanhempiin yhteys

Molemmat tytöt olivat rippileiriltä yhteydessä myös vanhempiinsa ja kertoivat papin epäsiallisesta käytöksestä. Pinjan äiti oli heti seuraavana päivänä yhteydessä nuoriso-ohjaajaan.

Molempien tyttöjen vanhemmat ovat olleet yhteydessä myös seurakuntaan. 

MTV Uutiset on nähnyt osan sähköpostiviesteistä, joihin seurakunta on myös vastannut. Viesteihin on vastannut kirkkoherran sijainen Riitta-Leena Sihvola.

Sihvolan mukaan kolmen nuoren vanhemmat ovat olleet häneen yhteydessä asian tiimoilta.

Asian käsittely on vielä kesken, sillä kirkkoherra on vielä lomalla. Sihvola kuitenkin vakuuttaa viesteissä, että asia tullaan käsittelemään perin pohjin. 

– Käsittääkseni meille kaikille rippipapin kollegoille tuli hänen käytöksensä yllätyksenä, Sihvola sanoo.

Sihvola oli tehnyt päätöksen poistaa pappi rippileiriltä, kun leirin tapahtumia oli tullut hänen tietoonsa.

Kyseinen pappi ei ollut mukana konfirmaatiossa, vaan tilaisuuden suoritti toinen pappi. Esimerkiksi Pinjan vanhemmat olivat sitä seurakunnalta vaatineet.

"Piispaa informoitu asiasta"

MTV Uutiset otti yhteyttä myös Nurmijärven seurakuntaan ja tavoitti lomalla olleen kirkkoherra Ari Tuhkasen.

Kirkkoherra vakuuttaa, että asia tullaan selvittämään perin pohjin.

– Seurakunta on todella pahoillaan, että tällainen asia on tapahtunut. Kirkossa ja seurakunnassa on nollatoleranssi kaikenlaiselle epäasialliselle toiminnalle. Perin juurin käsittelemme tämän asian. Sijaiseni teki täysin oikean ratkaisun, kun kotiutti rippipapin leiriltä.

Siitä, mitä mahdollisia seuraamuksia nurmijärveläispapille epäasiallisesta käytöksestä seuraa, ei vielä voida sanoa. 

– Toki rippipapilla on ollut tässä ylilyöntiä, mitä ei missään nimessä voi hyväksyä. Asia pitää tutkia. Sen takia en tässä suoraan voi sanoa, että miten edetään. 

Tuhkasen mukaan viime kädessä tuomiokapituli tarpeen vaatiessa käsittelee asian. 

– Olen informoinut jo piispan tästä asiasta. On tärkeää, että myös minun esihenkilöni tietää asian.

Kirkkoherra joutunut puuttumaan aiemminkin

Tuhkanen on aiemminkin joutunut ottamaan kyseisen papin kanssa esille epäasiallisen käytöksen. 

Erään kerran kyse oli työyhteisössä sattuneesta työntekijöiden välisestä välikohtauksesta.

– Hän (jutun rippipappi) oli ilkeästi sanonut toiselle työntekijälle, ja olen siihen silloin puuttunut, Tuhkanen kertoo.

Onko aiemmin rippileirillä sattunut jotain, joka on tullut seurakunnan tietoon kyseisen papin kohdalla?

– Olisiko ollut vuosi sitten. Se oli tämäntapainen kanssa. Joku oli kokenut rippipapin toiminnan tai puheet jollain tavalla ahdistavana. Tällöin pappi itse kertoi minulle, että kyseessä oli väärinkäsitys. 

Tällöin kirkkoherra puhutteli kyseisen papin, ja läsnä oli myös papin oma esihenkilö.

Tuhkanen kertoo aikovansa olla henkilökohtaisesti yhteydessä vanhempiin, jotka ovat olleet seurakuntaan yhteydessä. 

– Kaikilla pitää olla turvallinen ja hieno ripari. Kaikkien kohdalla tämä ei ikävä kyllä ole nyt toteutunut. Surullinen tilanne, ja se harmittaa ihan hirveästi.

Vanhemmat toivovat seuraamuksia

Jutussa haastatellut nuoret ja heidän vanhempansa toivovat, että näiden tapahtumien myötä asiaan puututaan vakavissaan. 

– Toivomme, että kirkko ottaa tapahtumat vakavasti ja pitävät huolen, että kyseinen pappi saa tästä asianmukaiset seuraamukset. Toivomme, että hän ei enää tule jatkossa työskentelemään nuorten parissa, jotta muut nuoret eivät joudu kokemaan enää samaa, Pinjan vanhemmat sanovat.

MTV Uutiset yritti tavoittaa myös lomalla olevaa rippipappia haastattelua varten. Pappi kertoi sijaistavan kirkkoherran välityksellä, ettei kommentoi asiaa.

Lue myös:

    Uusimmat