Palasiko Venäjä "epätoivoiseen" taktiikkaansa? Tämä kaikki tiedetään yön massiivisesta ohjushyökkäyksestä

Venäjältä massiivinen ohjushyökkäys – video näyttää tuhot Ukrainassa 2:18
Video näyttää Venäjän ohjusiskujen tuhot Ukrainassa.

Venäjä teki aamuyöllä massiivisen ohjushyökkäyksen Ukrainaan. Kyseessä on suurin ohjusryöppy viikkoihin, kertoo BBC

Ukrainan mukaan Venäjän ampui maahan 81 ohjusta, joista 34 onnistuttiin torjumaan. Lisäksi Venäjä laukaisi kahdeksan lennokkia, joista puolet Ukraina kertoo pudottaneensa alas.

Ohjuksia lähetettiin ympäri maata, muun muassa Kiovaan, Odessaan, Harkovaan ja Lviviin – käytännössä kaikkiin ilmansuuntiin. Ohjukset laukaistiin ilma-aluksista ja Mustanmeren laivoista. Pelkästään Harkovaan iskettiin 15 ohjuksella.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kiovassa oli seitsemän tunnin ilmahälytys, mikä on pisin Venäjän viiden kuukauden mittaisen ohjushyökkäyksien sarjan aikana. 

– Kello on kolme aamuyöllä. Venäjä ei anna ukrainalaisten herätä rauhassa. Paljon droneja ja raketteja ammuttu kaikkiin mahdollisiin suuntiin Ukrainassa. Heräävätkö kaikki? Tämä on terroria, jota siviilit ovat eläneet yli vuoden ajan, BBC:n kirjeenvaihtaja kirjoitti aamulla Twitterissä.

Ainakin yhdeksän uhria

Iskuissa on kuollut ainakin yhdeksän ihmistä ja iskut ovat aiheuttaneet laajoja sähkökatkoja sekä häiriöitä vedenjakeluun.

Yksittäisen tapahtuman suurin uhrimäärä näyttää olevan läntisessä Lvivin kaupungissa, jossa ainakin viisi ihmistä on kuollut. Uhreja kuitenkin pelätään löytyvän lisää raunioista. Myös Hersonissa ainakin kolmen on kerrottu kuolleen. 

– On ollut vaikea yö. Massiivinen rakettihyökkäys ympäri maata. Hyökkäys kohdistui kriittisen infrastruktuuriin ja asuinrakennuksiin, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kirjoitti Telegramissa.

Zelenskyi lupasi aamupäivällä, että energiajärjestelmä palautetaan kuntoon. Energian käyttöä on rajoitettu kaikilla alueilla.

– Vihollinen ampui 81 ohjusta yrittääkseen pelotella ukrainalaisia ​​uudelleen palatessaan heidän epätoivoiseen taktiikkaansa. Valloittajat voivat vain terrorisoida siviilejä. Se on kaikki, mitä he voivat tehdä. Mutta se ei auta heitä, presidentti jatkoi.

Ukrainan drone tuhosi taitavasti Venäjän raketinheitinjärjestelmän 0:24
Ukrainan drone tuhosi taitavasti Venäjän raketinheitinjärjestelmän.

Zaporizhzhjan ydinvoimala menetti sähkönsyötön 

Iskujen takia Venäjän valloittama Zaporizhzhjan ydinvoimala menetti sähkönsyötön muualle Ukrainaan.

– Viimeinen linkki miehitetyn Zaporizhzhjan ydinvoimalan ja Ukrainan sähköjärjestelmän välillä katkesi, Reuters uutisoi Energoatomin kertoneen tiedotteessaan. 

Energoatomin mukaan ydinvoimalan viides ja kuudes reaktori on suljettu ja laitoksen toimintaan tarvittava sähkö tuotetaan 18 dieselgeneraattorilla, joissa riittää polttoainetta 10 päiväksi.

Lue myös:

    Uusimmat