Mainos

Pakolaisvirta kasvaa pohjoisessa: Tänään viisisataa tulijaa

Pakolaisvirta jatkaa kasvuaan pohjoisessa Suomessa. Ruotsista Haaparannan kautta arvioidaan tänään tulevan Suomeen viitisensataa uutta turvapaikanhakijaa. Suurin osa tulijoista jatkaa matkaansa Kemistä eteläiseen Suomeen.

– Pääsääntöisesti jokainen jatkaa matkaansa, että kukaan ei nähtävästi ole jäämässä Tornioon. Kysyvät matkaohjeita Ouluun, Helsinkiin, Tampereelle, Turkuun, kertoo pakolaisia Haaparannassa auttava vapaaehtoistyöntekijä Ulla Hyvönen.

Haaparanta-Tornion matkakeskukseen Ruotsin puolelle oli saapunut tänään päivällä kahteen mennessä jo kolmisensataa turvapaikanhakijaa. Vielä oli tulossa viitisen bussia, joka nostaa päivän pakolaissaldon jo yli viiteen sataan henkilöön.

– Onhan tämä kieltämättä aikamoinen yllätys tämä määrä, sanoo kirkkoherra Juha Rauhala, joka kantaa teekannuja ja luumulaatikoita aseman ulkopuolelle.

Vapaaehtoisilla on riittänyt työtä jo päiväkausia, kun tulijamäärät ovat kasvaneet.

Tarjotaan heille pientä ruokaa, hedelmiä ja teetä. Tuolla matkakeskuksen sisällä meillä on muutama henkilö neuvomassa aikataulujen kanssa ja lippujen oston kanssa, kertoo Rauhala.

Lisävuoroja busseille

Bussit täyttyvät nopeasti ja ylimääräisiä vuoroja ajetaan jatkuvasti. Monella on takanaan jo kuukauden kestänyt matka – näin myös irakilaiselle Nem Alilla.

– Olen matkustanut Turkin, Makedonian, Serbian, Unkarin, Saksan, Tanskan ja Ruotsin kautta Suomeen, kertoo Nem Ali.

Sunnimuslimiksi esittäytyvä Sayef kertoo, miten vaikeaa sunnimuslimeilla on nyt Irakissa.

– Menetin autoni, menetin työni, menetin kaiken. Tulin tänne ja yritän vain löytää rauhallisen paikan, jonne voisin tuoda perheeni ja jäädä.

Haaparannassa tavallinen kansa on ihmetellyt kansainvaellusta jo viikkoja. Mauno Päämaa on itse aikanaan lähtenyt Göteborgiin töihin. Nyt hän katselee suurella tyytyväisyydellä Haaparannan menoa.

– Tämä on semmoinen kasvattava prosessi meille mukavuudenhaluisille ihmisille. Että tulee jotakin uutta. Aikansahan se vie, mutta kyllä se rikastuttaa pitemmän päälle, vakuuttaa 200 kansalaisuuden kaupungissa Ruotsissa elänyt Päämaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.