Suomesta turvapaikkaa hakeva MTV Uutisille: "Pelkäämme henkemme edestä"

Suurin osa tulijoista Irakista 2:05

Pohjoisen pakolaisvirta on herättänyt myös poliisin epäilykset salakuljettajien roolista yhä kasvavan turvapaikanhakijamäärän sumasta Pohjois-Suomessa.

- Poliisi selvittelee koko ajan, mikä on salakuljettajien rooli. Kyllä heillä varmasti on näppinsä pelinsä tässä, sanoo rikoskomisario Janne Koskela Kemin poliisiasemalta.

Tiedossa on, että Irakin arabeja on löytynyt kävelemästä moottoritieltä ja heitä on jätetty erinäisiin paikkoihin, josta he yrittävät löytää tiensä eteenpäin. Huhut arvelevat myös, että turvapaikanhakijoita ohjattaisiin Ruotsista Suomeen.

- Tästä meillä ei ole kyllä mitään näyttöä, sanoo Koskela.

Poliisilla on tällä hetkellä täysi työ turvapaikanhakijoiden haastattelussa. Haaparannan bussista purkautuu jatkuvasti uusia tulijoita, joilla on pyrkimyksenä päästä Suomeen.

- Meillä on sota, suuri vaara. Pelkäämme henkemme edestä, sanoo poliisiasemalla odotteleva irakilainen Haidar.

Somalian levottomuuksissa perheensä kadottanut Abdi Rahman on kulkenut jo lähes vuoden kohti parempia oloja. Libyassa hän joutui vankilaan neljäksi kuukaudeksi matkan varrella – ilman sen kummempaa syytä.

- Nyt toivon että voisin jäädä Suomeen. Pakolaisten keskuudessa sanotaan, että Suomi on hyvä ja rauhallinen maa, sanoo Rahman.

Monen huulilla on kysymys, miksi juuri nyt Suomeen saapuu niin paljon turvapaikanhakijoita Ruotsin kautta?

- Jos muut EU-maat antavat tietyille kansalaisuuksille negatiivisia päätöksiä - se voi olla yksi syy tänne tuloon, arvioi rikoskomisario Janne Koskela.

- Toisaalta suurin osa nyt tänne tulevista on ensi kertaa turvapaikkaa hakevia, tietää Koskela.

MTV Uutiset on päättänyt sulkea kommentointimahdollisuuden tässä artikkelissa lukuisten asiattomien kommenttien vuoksi. 

Lue myös:

    Uusimmat