Pakolaisneuvonta vaatii päättäjiltä nopeita tekoja Afganistanin suhteen: "Perheenyhdistämisessä pitäisi nyt joustaa"

Pakolaisneuvonta on ruuhkautunut Afganistaniin liittyvissä yhteydenotoissa 5:54
Ylläolevalla videolla Pakolaisneuvonnan toiminnanjohtaja Pia Lindfors kertoo, mitä keinoja Suomella on Afganistanissa olevien auttamiseksi.

Pakolaisneuvonta on parin viikon aikana ruuhkautunut Afganistaniin liittyvistä yhteydenotoista. Toiminnanjohtaja Pia Lindforsin mukaan päättäjiin ja viranomaisiin olisi nyt syytä kasata painetta, jotta kaikista heikoimmassa asemassa olevien pääsy pois vaarallisesta Afganistanista helpottaisi. 

– Meillä on tällainen jokapäiväinen neuvonta-aika, jossa aihepiiri on muuttunut nyt koskemaan lähes kokonaan Afganistanin tilannetta, toiminnanjohtaja Pia Lindfors kertoo tämänhetkisestä arjesta kansalaisjärjestö Pakolaisneuvonnassa.  

Eniten soittoja ja yhteydenottoja tulee Suomessa asuvilta afganistanilaisilta, jotka ovat huolissaan Afganistanissa olevista sukulaisistaan. 

Oikeudellista apua ja neuvontaa tarjoava Pakolaisneuvonta pyrkii tällä hetkellä selvittämään asiakkaidensa puolesta, minkälaisia tekoja Suomi tekee auttaakseen afganistanilaisia. 

– Toki myös itse vaadimme viranomaisilta ja päättäjiltä tekoja viipymättä tässä akuutissa tilanteessa. 

"Muutkin ovat nyt heränneet"

Väki Pakolaisneuvonnassa on ollut jo vuosia tietoinen Afganistanin heikosta tilanteesta, mutta nyt tilanteen on huomannut muutkin.

– Nyt on ehkä tehtävissä jotain ja saadaan poliittiset päättäjätkin mukaan, kun on tapahtunut jotain näin radikaalia. Muutkin ovat heränneet kuin ihmisoikeusjärjestöt, jotka ovat olleet jo vuosikausia Afganistanin tilanteesta huolissaan.  

Nimenomaan päättäjiltä Lindfors peräänkuuluttaa toimia.

– Suomen keinot auttaa liittyvät käytännössä perheenyhdistämisen helpottamiseen ja joustamiseen niissä edellytyksissä, mitä niissä on.

Ratkaisuksi humanitääriset viisumit

Suomeen oleskeluluvan saaneen perheenjäsen voi hakea oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella tietyin ehdoin. Tämä vaatii kuitenkin sen, että oleskelulupaa Suomesta hakeva käy tunnistautumassa Intiassa. Se taas vaatii esimerkiksi afganistanilaisilta viisumin. 

– Ongelmia perheenyhdistämisessä on ollut jo aiemmin, ja tämä on kärjistynyt osittain Afganistanin tilanteen osalta, mutta jo koronatilanteen takia. Siellä ei ole pystytty edistämään vuoteen asioita, ja lisäksi on matkustusasiakirjavaatimukset. Afganistanilaisille asiakirjojen tai viisumin saaminen on nyt mahdotonta. Suomen viranomaisten olisi joustettava tässä.

Ratkaisuehdotuksiksi Lindfors luettelee pakolaiskiintiön nostamisen ja humanitääriset viisumit, joka mahdollistaisi oleskeluluvan hakemisen Suomessa.  

– Nämä keinot voisivat kohdistua haavoittuvimmassa asemassa oleviin, kuten naisiin ja lapsiin, joiden on vaikea lähteä maastaan omin keinoin. 

Katso allaolevalta videolta MTV Uutiset Liven lähetys, jossa Lindfors vieraili. Lähetyksessä nähdään myös juttu afgaanimiehestä, joka yrittää saada vaimonsa Afganistanista Suomeen. 

Suomessa asuva mies pelkää Afganistanissa olevan vaimonsa turvallisuuden puolesta – tällaisia yhteydenottoja Pakolaisneuvonta saa nyt 9:42

Korjaus kello 10.54: Jutusta korjattu virheellinen kohta, jossa luki Suomessa oleskeluluvan saanut voi hakea oleskelulupaa myös perheenjäsenelleen Suomeen perhesiteen perusteella. Tosiasiassa oleskelulupaa voi hakea oleskeluluvan saaneen perheenjäsen tietyin ehdoin.

Lue myös:

    Uusimmat