Mainos

Pakolaiset siirretty Australian laivaston alukselle

Norjalaiselle rahtilaivalle pelastetut pakolaiset siirrettiin tänään Australian laivaston alukselle, joka kuljettaa heidät Papua-Uuteen-Guineaan.

Matka kestää noin viikon. Turvapaikanhakijat on tarkoitus lennättää sieltä myöhemmin Uuteen Seelantiin ja Nauru-saarelle, jotka ovat suostuneet ottamaan heidät vastaan.

Norjalaisvarustamon mukaan rahtilaiva Tampa liikkui ennen operaation aloittamista lähemmäksi rannikkoa, missä merenkäynti oli rauhallisempaa kuin avomerellä. Australialainen tuomioistuin ilmoitti, että turvapaikanhakijoiden kuljettaminen Papua Uuden-Guinean kautta Uuteen Seelantiin ja Nauru-saarelle voidaan aloittaa.

Oikeudessa kuitenkin jatketaan tapauksen käsittelyä. Tuomioistuin ratkaisee kiistan siitä, rikkoiko Australian hallitus lakia estäessään turvapaikanhakijoita saapumasta maahan. Oikeusviranomaisen mukaan maanantaille ajoitettu istunto lykkääntyi tiistaille, eikä päätöstä odoteta ennen keskiviikkoa.

Australian hallitus ja kansalaisoikeuksia puolustavat asianajajat ovat sopineet, että laivalla olevia ei voida pakottaa lähtemään Australian laivaston alukselta ennen tuomioistuimen päätöstä. Sopimuksen mukaan Australian hallitus on ilmoittanut kuljettavansa pakolaiset takaisin, jos se häviää jutun. Tuossa tapauksessa hallituksen odotetaan kuitenkin heti valittavan päätöksestä. Laivalla olijoiden määränpään selviäminen saattaa siten kestää.

Norjalainen rahtilaiva Tampa pelasti yli viikko sitten noin 430 afgaania, srilankalaista ja pakistanilaista uppoavasta lautasta kansainvälisillä vesillä Indonesian läheisyydessä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.